Uloguj se

Film

06. 06. 2018. 13:35   >>  09:06

Divne kosti

Ponedeljak, 11. jun u 22:20 - Nežna priča o ishodima surovog silovanja i ubistva 14-godišnje devojčice koju nam ona pripoveda iz svog nebeskog čistilišta.

Knjiga je čitaocima umesto očekivano tmurnog tona i mizantropije ponudila topao, duhovit i nadom ispunjeni glas svoje glavne junakinje i uskoro ju je Opra preporučila milionima Amerikanki – tim pre što je priča delimično inspirisana i životnim iskustvom same autorke. Siboldova je kao brucoškinja preživela brutalno silovanje i trebalo joj je 20 godina da svoju priču stavi na papir, u ispovesti "Lucky" (1999), a "Divne kosti" su njena druga knjiga. Kritika je veoma povoljno ocenila ovaj sentimentalni fantastični roman a Elis Sibold je postala književna zvezda.

Svakako je težak zadatak adaptirati ovakav roman u (dobar) film, naročito za mejnstrim repertoar, a ostvarenje pred nama će verovatno izazvati oprečna mišljenja bez obzira na (ne)poznavanje izvornog štiva. Metafizičku priču Siboldove o porodici, užasnoj tragediji, sećanju i teškom putu ka zalečenju Piter Džekson i njegove stalne scenarističke saradnice Fren Volš i Filipa Bojens opremili su mehanizmima natprirodnog trilera i slobodno tretirali njene literarne elemente u korist filmičnosti.

6. decembra 1973. godine Suzi Selmon, 14-godišnja učenica, vraća se svojoj ušuškanoj kući u udobnoj suburbiji negde u Pensilvaniji – kad je njen "čudni" komšija Džordž Harvi namami, doslovce, u zečju rupu, gde je divljački siluje i ubija. Suzin duh zatim provodi godine u međustanju na granici između Neba i Zemlje, odakle posmatra živote svoje porodice, svojih prijatelja i svog ubice: otac Džek (Mark Volberg) i majka Ebigejl (Rejčel Vajs) se raspadaju, dok komšija Džordž (Stenli Tuči, u ulozi oskarovskog kalibra) prikriva tragove, a baka Lin (Suzan Sarandon) s cigaretom u zubima pokušava da održi porodicu Selmon u komadu. Divne kosti iz naslova odnose se na međuljudske veze koje nastaju, rastu i menjaju se u vremenu posle Suzinog ubistva, dok ona uči da prihvati svet bez sebe u njemu.

16-godišnja Irkinja Sirša (orig. Saoirse) Ronan je savršen izbor za ulogu Suzi – poput zbunjenog anđela zarobljenog između dva sveta, ona doslovce nosi film na svojim plećima. Suzin zagrobni život je slajd-šou raskošnih digitalnih pejzaža koji se pretapaju u nedogled: polja raži, okeani, džinovski brodovi u bocama, zamrznuta jezera pod kojima cvetaju ruže, nadrealistički prizori koji prizivaju asocijacije od "Čarobnjaka iz Oza" preko "Alise u Zemlji Čuda" do "Malog Princa", kao stranice nekog New Age kalendara ili kolekcija wallpaper-a za vaš desktop. Tako, uz pomoć novozelandskog CGI studija Weta Digital i direktora fotografije Endrjua Leznija, te kompozitora Brajana Inoa, Džekson vidi i oseća Čistilište iz perspektive (pod)svesti jedne američke 14-godišnjakinje koja je svoje šiparičke snove sanjala u srednjoj klasi ranih 70-ih.

Posmrtno iskustvo ovde izgleda kao omot albuma nekog progresiv / art rok benda iz te epohe (čija je pomenuti Ino upravo jedna od vedeta) i ova psihodelična Nedođija "tubularnih zvona" nekima će biti kič, nekima upravo ono što dramaturški i treba da bude.

Piter Džekson danas je slavan pre svega kao tvorac trilogije "Gospodar prstenova" ali karijeru je započeo sa "bljuzgavim" hororima kao što su "Bad Taste" (1987) i "Braindead" (1992), da bi kasnije snimio "Nebeska stvorenja" (1994), adolescentsku psiho-dramu o ubistvu. "Divne kosti" – u izvršnoj produkciji Stivena Spilberga – kao da donekle sumiraju pomenute punktove Džeksonove karijere: On uspeva da istovremeno prikazuje slatku tin romansu, zaista gnusnog serijskog ubicu, dramu o raspadu porodice, ekspresionističku fantaziju o zagrobnom životu, i krimić kroz policijsku istragu... uz ogromnu količinu najskupljih kompjuterskih animacija u službi stvaranja oniričnog bioskopskog iskustva.

Džekson možda ne uspeva da sve gore pobrojano prikaže s podjednakim uspehom, ali ovo je nesumnjivo smeo i originalan film pun emotivnog i intelektualnog naboja. Uz razne nedostatke, pitanje je da li ćemo u američkoj A–produkciji tokom tekuće godine videti maštovitiji i hrabriji film. Zahvaljujući Džeksonu i Ronanovoj, 135 minuta priče o ubistvu devojčice ispričano je ozbiljno, osećajno i elegantno, što je, naročito u holivudskim okvirima, čudo ravno Suzinom zagrobnom životu. 

 

RežijaPiter Džekson

Uloge: Sirša Ronan, Mark Volberg, Rejčel Vajs, Suzan Sarandon, Stenli Tuči, Majkl Imperioli, Rouz MekAjver, Kristijan Ešdejl, Ris Riči, Kerolajn Dendo

Originalni naslov: The Lovely Bones0
0 Komentari
Ostali komentari

Najčitanije