Uloguj se

Film

28. 02. 2018. 16:12   >>  09:38

Lara Kroft: Kolevka života

Ponedeljak, 5. mart u 22:03 - Lara Kroft je suočena sa najvećom opasnošću s kojom se ikad susrela na svojim pustolovinama. Pandorina kutija, koja predstavlja dom neopisivog zla, nalazi se skrivena negde u Africi, u oblasti poznatoj pod imenom Kolevka života.

2300. godine p.n.e egipatski faraon pronašao je Pandorinu kutiju na mestu koje je nazvao Kolevka života. Legendarni osvajač Aleksandar Veliki pronašao je kutiju 2000 godina kasnije. Smestio ju je u hram koji je, nakon velikog zemljotresa, završio pod morem. Danas, više od četiri hiljada godina kasnije, Pandorina kutija je meta doktora Džonatana Rajsa, koji želi da je iskoristiti da zavlada svetom. Namerava da otvori kutiju kako bi iz nje izleteli svi užasi sveta. Preživeli bi samo najveći intelektualci, a on bi zavladao svetom. Jedina osoba koja može da se suprotstavi ludom naučniku je neumorna pljačkašica grobnica Lara Kroft, koju ništa ne može da zaustavi. Pomoći će joj bivši partner Teri Šeridan, ratnik Kosa i verni batler. 

Neretko se dešava da filmski nastavci nisu jednako kvalitetni i uspešni kao njihovi prvi delovi. To svakako nije slučaj sa ”Larom Kroft”. Filmovi ne samo da su uspešno ispratili priču kroz dva nastavka, već nisu inzeverili ni svoje korene, koji se nalaze u video igricama ”Tomb Rajder”.

 

Režija: Jan de Bont 

Uloge: Andželina Džoli 

Originalni naziv: Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life 

 

Zanimljivosti o filmu:

- Film je bio zabranjen u Kini zbog “narušavanja reputacije Kine, odavanja utiska da je Kina zemlja u haosu, bez Vlade, zemlja kojom vladaju tajna društva”.

- Kao i u prvom filmu, i u “Kolevci sveta” postoji nekoliko scena koje podražavaju akcione scene iz kompjuterske igrice, na osnovu koje je film i nastao. Ovoga puta to je scena u kojoj se Lara Kroft penje na pagodu, a zatim uz pomoć motke skače na helikopter.

- Deo zapleta filma vrti se oko Aleksandra Velikog. Zanimljivo je da je Anđelina Džoli u filmu “Aleksandar” igrala Olimpijadu, majku Aleksandra Velikog.

Legenda o Pandorinoj kutiji:

Prometej je Epimeteju, svome bratu, rekao da ne prima nikakve darove od bogova, ali ga ovaj nije poslušao i, kada su bogovi poslali Pandoru na zemlju, zaljubio se u nju. Hermes mu je rekao i upozorio da je ona dar od Zvesa i da ne dira Pandorinu posudu koja je bila njen miraz. Sa druge strane, Epitemej je rekao Pandori da ne otvara tu posudu.

Pandorina radoznalost je bila prevelika i ona nije mogla da joj odoli, te je otvorila posudu. U tom trenutku je sve zlo izašlo i, na do tada bezbrižno čovečanstvo, koje je živelo u blagostanju, sručili su se kuga, tuga, siromaštvo, zločin, očaj, pohlepa, starost, bolest, ludost, prkos, glad, prevara...

Pandora je brzo zatvorila kutiju i unutra je ostala samo nada. Pandora je tada uvidela da je svet bez nade turoban i vrlo hladan i opet je otvorila kutiju iz koje je izašla i nada. Tako je čovečanstvo sa svim zlom dobilo i nadu.

Sama sintagma „Pandorina kutija“ nije dobro prevedena. Naime, reč - πίθος - pithos - znači posuda, ćup, i verovatno je Erazmo Roterdamski u svome prevodu Hesioda zamenio sa reči - pyxis - koja je značila kutiju.

0
0 Komentari
Ostali komentari

Najčitanije