Uloguj se

Film

08. 05. 2018. 09:43   >>  09:05

Društvo mrtvih pesnika

Četvrtak, 10. maj u 20:15 - Legendarni film režisera Pitera Vira, osvojio je nagradu Oskar za najbolji scenario, nominacije za najbolji film, glumca i režiju, kao i BAFTA-a nagrade za najbolji film i muziku.

Stidljivi Tod Anderson postaje đak koledža u srcu Nove Engleske gde se školuje buduća elita Amerike. Svi profesori ove prestižne škole su stroge osobe, lažni autoriteti koji se strogo pridržavaju pravila. Svi osim jednog - profesora književnosti Džona Ketinga, nekonvencionalnog čoveka punog entuzijazma, originalnih ideja i inspirativnih stihova, jedinog profesora na koledžu koji veruje da reči i ideje mogu promeniti svet. Ljubav profesora Ketinga prema literaturi, posebno prema poeziji, pokreće učenike na putovanje koje vodi do samoostvarenja. Inspirisani njegovim predavanjima, grupa mladića predvođena Todom Andersonom osniva "Društvo mrtvih pesnika", klub nastao po ugledu na istoimeni kome je Keting pripadao kao učenik .

Društvo mrtvih pesnika sastaje se noću, u obližnjoj pećini, gde dečaci čitaju poeziju i svoje prve stihove. Ohrabrenja profesora Ketinga snažno utiču na Toda Andersona, toliko da polako pobeđuje svoju stidljivost i strah od javnih nastupa. Todov cimer Nil, pod uticajem profesora otkriva strast prema pozorištu i uključuje se u rad na pripremi Šekspirovog komada. Međutim, kada Nilov otac otkrije da se njegov sin zanima za pozorište, zabranjuje mu da glumi u predstavi. Stvari polako izmiču kontroli, a sudbine ovih mladića i njihovog profesora zauvek se menjaju... 

 

Režija: Piter Vir

Uloge: Itan Houk, Robin Vilijams, Robert Šon Leonard

Originalni naslov: Dead Poets Society

0
0 Komentari
Ostali komentari

Najčitanije