Uloguj se

Film

11. 01. 2018. 14:18   >>  09:58

Dobra godina

Petak, 12. januar u 20:15 - Samouveren, tvrdoglav i zgodan, Maks Skiner je uspešni londonski bankar koji “proždire” konkurenciju.

Njegov najskoriji trijumf savršeno se uklapa u njegovu filozofiju: “pobeda nije sve, pobeda je jedino što postoji!”

Maks putuje do zamka u kome je provodio leta u detinjstvu sa svojim ekscentričnim ujakom, koga godinama nije ni video ni čuo. Dok Maks brine o pravnoj strani svog nasledstva, na poslu biva suspendovan, zbog istrage u vezi sa sumnjivom transakcijom.Ubrzo, Maksu stižu tužne vesti iz Francuske: njegov stari ujka Henri je preminuo. Maks, Henrijev najbliži rođak je jedini naslednik njegovog imanja, koje uključuje zamak u Provansi i vinograd u kome je Henri 30 godina uzgajao grožđe.

Dok je njegova budućnost u Londonu pod znakom pitanja, Maks nevoljno počinje da se navikava na život u zamku. Ponovo se sreće sa dugogodišnjim vinarem zamka, po imenu Fransis Duflo, kojeg se seća iz svojih dečačkih poseta. Dufloova supruga, Ludvin, kućepaziteljka imanja, takođe ga dočekuje sa dobrodošlicom.

Maks nije siguran da li mu odgovara život u Južnoj Francuskoj. On poziva svog najboljeg prijatelja Čarlija Vilisa, agenta za nekretnine, da se raspita koja bi bila tržišna vrednost takvog malog zamka i vinograda. Čarli kaže Maksu da male vinarije sa dobrom proizvodnjom mogu doneti više miliona dolara. To bi mogao biti sjajan izvor prihoda u slučaju da Maks izgubi posao.

Dok se Maks priseća uspomena na prošla leta (provedena sa čovekom čija je mudrost i filozofija pomogla Maksu da izgradi uspešnu karijeru) dok razmišlja o maglovitoj budućnosti, pojavljuje se komplikacija u vidu iznenadnog dolaska odlučne, mlade devojke iz Kalifornije, Kristi Roberts. Ona tvrdi da je vanbračna ćerka peminulog ujaka. To nju, ukoliko je istina, čini Maksovom rođakom i, po francuskim zakonima, naslednicom imanja.

Sumnjajući da je Kristi prevarant, Maks je ispituje u vezi sa njenom prošlošću dok se prepiru oko sudbine vinograda, čije loše vino može da se meri sa najgorim sirćetom. Maks, koji je probao to užasno vino iz vinograda, pronalazi još neke boce u ujakovom podrumu koje nose naziv Le Coin Perdu (‘izgubljeni ćošak’). Ovo tajanstveno, legendarno vino iz podruma dostiglo je cenu od nekoliko hiljada po boci na crnom tržištu, po rečima vlasnice lokalnog kafea, Fani Šenal, kojom je Maks očaran.

Odakle to vino dolazi, i zašto Duflo toliko insistira da ostane na imanju, bez obzira na sudbinu vinograda? I šta je sa neobičnim vinom koje na imanju otkriva Kristi, za koje vinar tvrdi da je po prirodi eksperimentalno, a poznati enolog kaže da je bezvredno?

Maksove uspomene bude emocije za koje je mislio da su nestale, i zbog kojih Maks još više ceni životnu filozofiju svog pokojnog ujaka, a u vezi sa životom u Provansi: “Nigde drugde u svetu čovek ne može da bude toliko zaposlen radeći tako malo, a da ipak toliko uživa!”

Piter Mejl je rođeni Britanac koji je napustio uspeđnu karijeru u marketingu na bi postao pisac. Već više od petnaest godina piše o životu u Južnoj Francuskoj. Mejlova prva knjiga sećanja Godinu dana u Provansi, prodata je u preko pet miliona primeraka.

Upravo uz bocu provansalskog vina, Mejl i Ridli Skot došli su na ideju za Mejlov roman DOBRA GODINA. “Ridli je radio reklame, a ja u reklamnoj agenciji u Londonu”, seća se Mejl početaka poznanstva sa rediteljem. “On je bio najbolji i kad god bismo mogli da priuštimo koristili bismo njegovu kompaniju za snimanje reklama. Naizmenično smo radili zajedno u Londonu, a onda je on prešao na filmove, a ja počeo da pišem.”

Skoro trideset godina kasnije, Skot i Mejl su imali nezaboravan ručak. “Video sam deo u novinama o vinarstvu u Francuskoj i pisalo je da se vino iz podruma prodaje za preko 30,000 funti po sanduku,” seća se Skot isečka iz novina iz 1996, koji još uvek čuva. “Tražio sam izgovor da se vratim u Francusku i snimim film, i ova ideja je nudila tu mogućnost. Nabacio sam ovu ideju Piteru Mejlu i on je rekao da bi se od toga mogao napraviti dobar roman. I ja sam rekao, ‘Ti napiši knjigu, a onda ću ja obezbediti filmska prava.’ I on je napisao uspešnu knjigu.”

Skot je takođe predložio naslov. “Vinari imaju težak život. Ali, ako dobro rade, imaće dobru godinu,” kaže reditelj. “To je ono što će reći francuski vinar: ‘Ovo je bila dobra godina.’”

Skot je izabrao Marka Klajna da adaptira Mejlov roman. Klajn priznaje da kada je prihvatio Skotovu ponudu, nije znao ništa o vinu ili Provansi. Skot mu je savetovao da poseti Južnu Francusku i istražuje i oseti ukus te oblasti. Godine 2004, Klajn je posetio Provansu, našao se sa Piterom Mejlom, gde je proveo skoro godinu dana istražujući region i vina.

Adaptacija Mejlovog romana mu je bila veliki izazov. “Piter piše knjige koje su poput putopisa”, kaže scenarista. “Kod njih je važna atmosfera – ta vrsta knjiga se čita na odmoru, kada želite da vas nešto obori s nogu. Bilo je potrebno dodati nešto u narativnoj strukturi, a istovremeno, želeli smo da gledaocima filma omogućimo isto iskustvo koje bi imali da su čitali knjigu.”

Bitna izmena u odnosu na roman bila je prikazivanje ujaka Henrija, koji se u romanu samo pominje. Skot i Klajn su odlučili da lik prikažu kroz fleš bekove koji, kako kaže Skot, “omogućavaju da vidimo Maksovo odrastanje, što se isplati kasnije tokom priče.”

Kako kaže Rasel Krou, te scene naglašavaju jednu od osnovnih tema filma: “Da dokle god su ljudi u vašem srcu, oni ne umiru.” “Smatrao sam da je to divna metafora,” nastavlja Krou. “Kada smo Ridli i ja radili na ‘Gladijatoru’, metafora je bila smrt. Ali, u filmu DOBRA GODINA, razmatrali smo temu reinkarnacije – ne obavezno iz smrti u život, već situaciju kada neko ko je ‘živi mrtvac’, poput Maksa, oživi zahvaljujući iskustvima u Provansi.”

Legendarni glumac Albert Fini, koji glumi Henrija, kaže: “Maks se seća svog ujaka iz vremena kada je tu provodio letnji raspust kao dečak. Sećanja su prijatna, što znači da je sa Henrijem provodio prijatno vreme. Mladi Maks je uživao u njegovom društvu. Filozofija koju Henri prenosi dečaku, uglavnom se odnosi isključivo na vino, ali je tu sadržana i filozofija uživanja u životu. To je bio dobar uticaj na dečaka.” “Mislim da će se publici probuditi sećanja na njihovo detinjstvo posle gledanja ovog filma,” kaže 14-godišnji Fredi Hajmor, koji glumi mladog Maksa. “Navešće vas da se osvrnete na stvari koje su se desile u vašem životu. Mladi Maks tada nije znao koliko su važne lekcije ujka Henrija. Ali, kada je odrastao i vratio se na to mesto, shvatio je koliko su bile važne za njegovo odrastanje.”

 

Režija: Ridli Skot

Uloge: Rasel Krou, Albert Fini, Marion Kotijar, Ebi Korniš, Tom Holander, Fredi Hajmor

Originalni naslov: A good Year

0
0 Komentari
Ostali komentari

Najčitanije