Uloguj se

Film

24. 05. 2018. 11:39   >>  09:10

Mulen Ruž

Četvrtak, 24. maj u 20:15 - Remek-delo Baza Lurmana, reditelja opsednutog pop-muzikom, srušio je sve dotadašnje standarde mjuzikla kao filmskog žanra. Mulen ruž otvorio je filmski festival u Kanu 2001. godine.

Najveći izazov za reditelja, ali i za gledaoce, jeste u dijalozima. Naime, likovi uglavnom govore u stihovima poznatih pop-pesama. A kada to ne čine, oni pevaju.

Kristijan je mladi pisac koji napušta sigurnost doma i odlučuje da sam bude kovač svoje sudbine. Upoznaje Tuluz-Lotreka, koji ga uvodi u svet seksa, droge, muzike, pozorišta i skandaloznog plesa poznatog pod nazivom kan-kan. Sve to pronalaze u Mulen ružu, dekadentom pozorištu i bordelu koji drži Harold Zidler. Kristijan upoznaje melanholičnu i nesrećnu kurtizanu Saten, u koju se odmah zaljubljuje. Međutim, njihova ljubav je osuđena na propast...

 

Zanimljivosti o filmu:

Snimanje filma bilo je odloženo na dve nedelje, jer je Nikol Kidman polomila dva rebra i povredila koleno, dok je uvežbavala plesne tačke za film. U mnogim scenama koje su sledile posle povrede, Nikol je snimana samo od grudi, najviše zbog toga što je bila u invalidskim kolicima.

Ogrlica koju Nikol Kidman nosi u filmu napravljljena je od pravih dijamanata i platine. To je najskuplji komad nakita koji je izrađen specijalno za film. Ogrlica je napravljljena od 1.308 dijamanata, ima 134 karata, a njena vrednost je procenjena na milion dolara.

Australijska premijera filma bila je u gradiću Tariju, koji se nalazi 300 kilometara zapadno od Sidneja. Baz Lurman je odrastao nedaleko od Tarija i 250 karata za tu projekciju bilo je prodavano u lokalnoj apoteci.

Reč "ljubav" i varijacije na tu reč (ljubavnik, ljubavnici) izgovarene su u filmu čak 143 puta. 

 

Režija: Baz Lurman

Uloge: Juan Mekgregor, Džon Leguizamo, Džim Brodbent, Nikol Kidman

Originalni naslov: Moulin Rouge

0
0 Komentari
Ostali komentari

Najčitanije