"Bokanu nije mesto na televiziji, već u zatvoru"; A šta kaže Bokan?

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od premijerke Srbije Ane Brnabić da zaustavi delovanje Dragoslava Bokana i da ga uhapsi.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

"Trideset godina ovaj fašistički jurišnik seje mržnju po Srbiji i zemljama regiona. Ovaj osuđeni kriminalac slobodno se pojavljuje u medijima i širi svoje ludačke i fašističke ideje. Ovakvom smeću nije mesto na televizijima, nego u zatvoru. Predsednice Vlade Brnabić, radite svoj posao i hapsite ovakve fašiste", naveo je lider LSV Nenad Čanak u saopštenju.

Poručio je građanima Vojvodine – Srbima, Mađarima, Rumunima, Hrvatima, Slovacima, Rusinima, Makedoncima, Romima, Albancima i svim ostalim – da se ne boje "takvih fašista".

"Ako ih država ne zaštiti, LSV će stati u odbranu građana Vojvodine kao i 1991, 1995, 1999. i svakog puta kada su ih fašisti napadali", rekao je Čanak.

Gostujući na TV Pink, Bokan je izjavio da je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić "pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod, koja je ušla kod (Nenad) Čanka u njegovu 'antisrpsku' organizaciju kada je bila mlada".

"Tepić je studirala rumunski jezik. Iz rumunske je porodice. Rumunska mama, rumunski tata, radila u rumunskoj organizaciji, i ona je naš neprijatelj! Ona je nacionalni neprijatelj, ne samo ideološki i politički", rekao je Bokan.

Jezik mržnje osudio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Apsolutno osuđujem svakog ko bilo koga vređa na nacionalnoj osnovi. Ja Rumune obožavam, i Ukrajince, i Bošnjake, i Mađare i ne dam da bilo ko napada nekog zato što je Rumun ili Srbin. Uvek ću, svuda, na svakom mestu, da izrazim neslaganje s tim, da osudim svaki govor mržnje i isticanje argumenata da je neko ovakav ili onakav zato što pripada nekoj naciji", rekao je Vučić.

Oglasio se i Bokan?

S druge strane, danas se oglasio i sam reditelj, koji je odbacio kritike da je potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić vređao na nacionalnoj osnovi, navodeći da "neko pokušava da stvori nepostojeći sukob sa Rumunima".

Gostujući na televiziji Pink Bokan je kazao da je "iz revolta" pomenuo funkcionerku SSP kao "prvu i jedinu Rumunku u istoriji fenomenalnih odnosa Srba i Rumuna koja kvari te odnose". "Ona kao izrod rumunskog naroda, izdaje principe na kojima stoje odnosi srpskog i rumunskog naroda. Ona je postala prva Rumunka koja pravi haos između dva naroda", kazao je Bokan.

Ocenio je da "neko pokušava da napravi spin" od te priče. "Ne postoji nijedan narod na Balkanu sa kojim Srbi imaju fantastične odnose kao što imamo sa Rumunima. Ni u ratovima se ti odnosi nisu uskomešali", dodao je Bokan.

Nacionalni savet Rumuna: Osuđujemo

Nacionalni savet Rumuna osudio je govor mržnje svake vrste, a naročito onaj koji je reditelj i vođa bivše paravojne formacije "Beli orlovi" uputio rumunskom narodu.

"Rumunski narod se kroz istoriju pokazao kao prijateljski srpskom narodu jer nas je zajednička sudbina vezala u teškim vremenima i okretala nas je jedne drugima, a i dalje drži zajedno. Poštujemo politički pluralizam i pravo svakoga na svoje mišljenje i političko opredeljenje ali se ono ne sme vezivati za celokupan narod, poistovećivati sa njime a naročito ne stavljati u kontekst kakav je predstavljen u navedenoj emisiji", navodi se u saopštenju tog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu