"Ako svi Albanci dobiju državljanstvo, onda će biti više od 10 miliona ljudi"

Priština -- Ramuš Haradinaj izjavio je da bi trebalo napraviti pakt između Kosova i Albanije u oblasti bezbednosti za međusobnu vojnu zaštitu, prenose Reporteri.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE STRINGER
EPA-EFE STRINGER

U intervjuu za jednu albansku televiziju, predsednik Alijanse za budućnost Kosova je rekao da bi Kosovo i Albanija trebalo da napreduju u primeni potpisanih sporazuma i da imaju zajedničke ciljeve. Osvrnuo se na poslednji sastanak albanske i kosovske vlade, kao i na potpisane sporazume.

"Važno je objediniti sve ekonomske, poreske i administrativne politike koje bi omogućile integraciju tržišta i naših privreda, a smatram da nam je potrebno realizovati više infrastrukturnih projekata. Moramo da napredujemo i u oblasti bezbednosti, odnosno pakta za međusobnu vojnu zaštitu, kao što je bio slučaj sa zemljotresom u Albaniji kada je Kosovo na vreme poslalo svoje trupe. Loša stvar je što imamo dosta birokratije, pa nam je potreban pakt između dve zemlje kako bi se intervencija dogodila automatski ako je jedna ili druga država ugrožena u bilo kom obliku”, poručio je bivši kosovski premijer.

Dodao je da je u interesu Albanije da omogući državljanstvo svim Albancima jer bi tako povećala broj učesnika na tržištu i u privredi.

"Ako svi Albanci dobiju državljanstvo, onda će biti više od 10 miliona ljudi povezano sa Albanijom koji će dati svoj doprinos u svemu, porezima, doprinosima ili čak posetama. Tako će moć albanske države da se povećava na ekonomskom, bezbednosnom planu, kao i u drugim oblastima”, poručio je nekadašnji kosovski premijer.

Kosovo i Albanija, kako je rekao, imaju veliku potrebu da se dogovore o svim protokolima međusobnih odnosa u svakoj oblasti života, kao i da je važna brzina njihovog sprovođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu