Poleteli prvi avioni

Prvih šest aviona sa ruskim vojnicima iz sastava mirovne misije ODKB poletelo je iz Kazahstana, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Lijphoto
Ilustracija: Shutterstock/Lijphoto

Pročitajte još:

Prividna stabilnost: Šta se desilo u Kazahstanu?

Kako se navodi, avioni će prebaciti ruske trupe na aerodrom "Severni" u ruskom gradu Ivanovo, prenosi "Sputnjik".

Nakon povratka ruskih trupa u Ivanovu će biti organizovan doček ruskih desantnih trupa koji su, kako se ocenjuje, izuzetno profesionalno obavili sve svoje zadatke.

Protesti u Kazahstanu

Masovni protesti u Kazahstanu počeli su u prvim danima 2022. godine – stanovnici gradova Žanaozen i Aktau na zapadu zemlje počeli su da protestuju zbog dvostrukog povećanja cena tečnog gasa. Kasnije su se protesti proširili i na druge gradove, uključujući Alma Atu, staru prestonicu i najveći grad u zemlji: tamo su počeli da pljačkaju, militanti su napali državne institucije i oduzimali oružje.

Kao odgovor, vlasti su uvele vanredno stanje širom zemlje do 19. januara i pokrenule protivterorističku operaciju. Prema podacima UN, tokom protesta u Kazahstanu povređeno je oko hiljadu ljudi. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 17 kazahstanskih policajaca, a više od 1,3 hiljade je povređeno. Ujutro 5. januara predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev raspustio je vladu i preuzeo funkciju predsedavajućeg Saveta bezbednosti. Tokajev je na prvoj sednici Saveta bezbednosti pod njegovim rukovodstvom opisao situaciju u Kazahstanu kao podrivanje integriteta države i rekao da je od ODKB-a zatražio pomoć "za prevazilaženje terorističke pretnje". Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje u Kazahstan mirovne snage radi normalizacije situacije u zemlji. Tokajev je 7. januara objavio da teroristi, uključujući i oni koji su stigli iz inostranstva, nastavljaju da pružaju otpor, i obećao da će uništiti one koji ne polože oružje. Osim toga, predsednik je napomenuo da su svi zahtevi građana izraženi kroz mirne proteste – uslišeni. Misija ODKB je uspešno završena 13. januara i mirovnjaci se povlače iz Kazahstana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 438 idi na stranu