"Zemlja je blizu vrhunca"

Australija se verovatno približila vrhuncu talasa zbog omikron varijante koronavirusa, rekle su vlasti u subotu.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/f11photo
Ilustracija: Shutterstock/f11photo

Upozorile su i da će se dnevni broj zaraženih zadržati blizu rekordnih nivoa "sledećih nekoliko nedelja" nakon što je četvrti dan zaredom prijavljeno više od 100.000 slučajeva, prenosi hrvatski "Index".

Australija je prethodno ograničila širenje virusa oštrim restrikcijama, a sada beleži rekordne brojeve i ima najveći broj dnevno zaraženih na svetu. Većina zemlje je usvojila strategiju života s virusom, nakon što je postignuta visoka stopa procepljenosti. Više od 1.2 miliona slučajeva zabeleženo je ove godine, dok je u 2020. i 2021. ukupno bilo 200 hiljada slučajeva.

"Još nismo završili s tim i mislim da će još uvek biti veliki broj dijagnostikovanih slučajeva u Australiji tokom sledećih nekoliko nedelja", rekao je glavni zdravstveni savetnik australijske vlade Pol Keli novinarima.

Rekordan broj hospitalizacija

Međutim, kretanje zaraze u nekim saveznim državama "navodi me na uverenje da smo blizu vrhunca ovog vala u smislu slučajeva", rekao je.

Broj zaraženih se smanjio u poslednja tri dana, dok je porast hospitalizacija u najteže pogođenom Novom Južnom Velsu, najmnogoljudnijoj australiskoj državi, blago usporen, pokazuju službeni podaci.

Većina država bori se s rekordnim hospitalizacijama, a vlasti kažu da necepljeni mlađi ljudi čine "značajan broj" hospitalizovanih u Australiji.

“Vidimo epidemiju necepljenih među mladima, to vidimo i na prijemima na intenzivnu negu”, rekao je Keli.

Australija je među zemljama s najvećim udelom cepljenih protiv kovida 19.

Više od 92 posto Australijanaca starijih od 16 primilo je dve doze cepiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu