Stop američkoj rezoluciji: Veto Rusije i Kine u Savetu bezbednosti

Rusija i Kina su iskoristile pravo veta tokom glasanja u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji SAD za pooštravanje sankcija Severnoj Koreji.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/EFE/JUSTIN LANE
EPA/EFE/JUSTIN LANE

Za rezoluciju je glasalo 13 članova Saveta bezbednosti. U američkom, nacrtu rezolucije osuđeno je lansiranje balističke rakete izvedeno 24. marta od strane Pjongjanga i drugo nedavno testiranje raketa.

U nacrtu je predloženo smanjenje isporuka sirove nafte i naftnih derivata Severnoj Koreji. Takođe je pomenuto uvođenje sankcija jednoj severnokorejskoj organizaciji koja je navodno umešana u zlonamerne sajber aktivnosti, kao i uvođenje sankcija protiv nekih drugih subjekata.

Ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja prokomentarisao je da su prilikom izrade rezolucije Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji, SAD ignorisale preporuke i upozorenja Moskve da dokument ove vrste neće biti usvojen. On je dodao da je Rusija u više navrata insticala da je uvođenje novih sankcija protiv Severne Koreje put koji vodi u ćorsokak.

Prema njegovim rečima, bezbednosni problemi, uključujući i one koji se tiču i Rusije "ne mogu se rešavati primitivnom upotrebom sankcione palice, koja vodi ozbiljnim sporednim posledicama“. Kako je istakao, Moskva se protivi bilo kakvim vojnim aktivnostima, koje su pretnja po Korejsko poluostrvo i zemlje severoistočne Azije. "Poslednjih godina primećujemo samo zaoštravanje situacije na Korejskom poluostrvu.

Naše zapadne kolege navikle su da svu krivicu svaljuju na severnokorejske vlasti.

Međutim, potpuno se ignoriše činjenica da višekratni apeli Pjongjanga upućeni Vašingtonu da prekinu sa neprijateljskim aktivnostima, što bi otvorilo mogućnosti za dijalog – nisu uzeti za ozbiljno“, naglasio je Nebenzja.

On je zaključio da, prema tome, paradigma sankcija nije mogla da garantuje bezbednost u regionu niti da reši pitanja nuklearnog i raketnog neširenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu