Kina udarila? Podigli lovce jer su prešli liniju; "Svet se vraća zakonu džungle": Zvaničnik pronađen mrtav

Kineski avioni i brodovi izveli su jutros vežbe simulacije napada na glavno tajvansko ostrvo, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Xinhua via AP
Tanjug/Xinhua via AP

Ministarstvo je saopštilo da je nekoliko grupa kineskih aviona otkriveno u Tajvanskom moreuzu i da su neki prešli liniju razgraničenja, prenosi Rojters.

Tajvanska vojska je emitovala upozorenje i koristila snage za vazdušno izviđanje, pomorske brodove i obalske rakete da bi odgovorila na te manevre, dodaje se u saopštenju, navodi Rojters.

Podigli lovce

Tajvanska ratna avijacija poslala je danas šest svojih ratnih lovaca sa zadatkom odvraćanja ekskadrile 20 kineskih borbenih aviona, od kojih je 14 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, saopšteno je iz ministarstva odbrane Tajvana.

Tajvanske oružane snage su detektovale i 14 kineskih ratnih brodova koji su izvodili manevre oko Tajvanskog moreuza, navodi se u sopštenju ministarstva u Taipeju, prenosi Rojters.

Pronađen mrtav zvaničnik Ministarstva odbrane Tajvana

Zamenik šefa jedinice za istraživanje i razvoj Ministarstva odbrane Tajvana pronađen je mrtav jutros u hotelskoj sobi, prenosi Rojters, pozivajući se na zvaničnu tajvansku Centralnu novinsku agenciju.

Ou Jang Li-Hsing, zamenik šefa Nacionalnog instituta za nauku i tehnologiju u vlasništvu vojske, pronađen je mrtav u hotelskoj sobi na jugu Tajvana, a vlasti istražuju uzrok smrti izvestila je CAN, prenosi Rojters.

Ou Jang je bio na poslovnom putu u južnom okrugu Pingtung, a dužnost je preuzeo početkom ove godine kako bi nadgledao različite projekte proizvodnje raketa.

Tajvanski Nacionalni institut za nauku i tehnologiju pokušava da uveća svoju godišnju proizvodnju raketa na blizu 500, što značajno prevazilazi dosadašnju godišnju proizvodnju, budući da Tajvan tvrdi da ga Kina sve više vojno ugrožava, navodi Rojters.

"Međunarodna zajednica da odgovori"

Tanjug/ AP Photo/Chiang Ying-ying
Tanjug/ AP Photo/Chiang Ying-ying

Kineske vlasti smatraju da je neophodno da se međunarodna zajednica ujedini protiv "nepromišljenog" pritiska SAD i njihovog mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, navodi se u današnjem saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Ako ignorišemo mešanje u naše unutrašnje stvari, svet će se vratiti zakonu džungle, a Vašington će bezobzirnije koristiti silu da maltretira druge zemlje. Ne možemo dozvoliti SAD da ponovo preduzmu slične korake. Sve zemlje treba da se ujedine kako ne bi dozvolile da se ovakve stvari dešavaju", izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, stoji u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TAS S.

Najviši kineski diplomata istakao je da je nedavna poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu pokazala da su američke vlasti zanemarile stav drugih zemalja "koje neprestano protestuju protiv Bele kuće zbog pokušaja zadiranja u njihov suverenitet".

„SAD grubo krše svoje obaveze ozbiljno ugrožavajući mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, naglasio je Vang Ji, prenosi TAS S.

On je vežbe koje sprovodi Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) u blizini Tajvana opisao kao "transparentne i profesionalne", ocenivši da su one u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

„Odlučno ćemo čuvati suverenitet i teritorijalni integritet Kine i odvratiti pokušaj SAD da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine“, zaključio je kineski ministar spoljnih poslova, prenosi ruska agencija.

Ispalili rakete upozorenja ka dronovima

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je kasno sinoć ispalilo rakete kako bi upozorilo sedam dronova koji su leteli iznad tajvanskih ostrva Kinmen i neidentifikovane letelice koje lete iznad ostrva Macu.

Ministarstvo je saopštilo da su trupe u stanju pripravnosti u obe oblasti, koje se nalaze nedaleko od obale kontinentalne Kine, prenosi Rojters.

Podsećamo, Peking je ove nedelje započeo velike vojne vežbe kao odgovor na posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu