Cetinjani imaju uslov: Prvi vi u Kotoru trobojku, pa ćemo mi

Cetinjani imaju jedan zahtev pre nego što skinu crnogorske zastave sa ograde manastira u ovom gradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Provokacije na Cetinju: Projektorom po manastiru; "Mržnja i pretnje nisu izraz crkvenog učenja" FOTO/VIDEO

Grupa građana Cetinja odbija da ukloni crnogorske državne zastave sa ograde Cetinjskog manastira zahtevajući da prvo sa Crkve Sv. Nikole u Kotoru bude skinuta trobojka sa četiri ocila ili da im se omogući da na zvoniku manastira bude istaknuta zastava istih dimenzija.

To su, kako prenosi podgorički portal CDM, za Radio Cetinje rekli građani koji su pokrenuli ovaj performans, a povod je bio to što je u subotu monahinja SPC navodno "skinula, smotala i bacila državnu zastavu".

Radio Cetinje navodi da je na organizatore protesta navodno vršen pritisak iz određenih političkih krugova, koje nisu želeli da imenuju, da sklone zastave sa ograde Cetinjskog manastira, ali su oni to "odlučno odbili" do ispunjenja njihovih zahteva.

Performans sa državnim zastavama Crne Gore traje od subote, a kulminirao je video-projekcijom tog obeležja na apsidi Crkve Bogorodice u nedelju uveče.

Zastave su postavljene i na ogradu Vlaške crkve u centru grada, a u Bajicama je na Hramu Sv. Jovana takođe istaknuta državna zastava Crne Gore.

Portal piše da je sve to vreme na platou ispred Cetinjskog manastira prisutna policija.

Reagujući na ovaj performans koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), protojerej Igor Balaban kaže da se radi o anticrkvenoj kampanji koja se poslednjih dana zahuktala u delu javnosti zasnovana “na laži da je monahinja oskrnavila državnu zastavu”.

”Po svedočenjima očevidaca, taj koji je postavio zastavu, i pored upozorenja monahinje da to ne čini, zahtevao je od nekih osoba koje su ulazile u manastir da se zastavi poklone i da je celivaju. Imajući u vidu tako neprimereno ponašanje i činjenicu da manastirska ograda nije mesto na kojem zastava treba da stoji, monahinja je zastavu skinula sa ograde i vratila je vlasniku, koji je, začudo, odbijao da je uzme", rekao je Balaban.

On je za podgoričke Vijesti rekao da je pritom argumentacija za odbijanje da uzme zastavu nazad u razgovoru sa monahinjom bila u potpunosti zasnovana na poznatim uvredljivim lažnim floskulama manjeg broja crnogorskih građana o istoriji i ulozi Crkve, koje, kako kaže, "zapravo predstavljaju eklatantan primer širenja verske i nacionalne mržnje, uz poznatu pretnju da će neki ''oni'' da isele nekoga iz manastira".

Balaban smatra da nadležni organi prvo treba da ispitaju odgovornost onih koji koriste državnu zastavu suprotno zakonu.

”Državnim zastavama nije mesto na verskim objektima, jer oni ne predstavljaju državne niti organe lokalne samouprave, budući da je u Crnoj Gori na snazi ustavni princip odvojenosti države i Crkve. O tome koliko je neprimereno i nevaspitano, a, uvereni smo, i nezakonito, samovoljno kačiti zastave ili bilo kakva druga obeležja po crkvenim ili bilo čijim drugim ogradama, izlišno je i govoriti”, kaže Balaban.

Smatra da je svakom razumnom građaninu jasno da se ovde radi o još jednom “pokušaju da se Crkva, na ekstremistički način, upotrebi u svrhu ideološko-političkih i ko zna kakvih drugih lukrativnih interesa”.

”Oni koji se nisu konačno obračunali sa Crkvom preko Zakona o slobodi veroispovesti, oni koji nisu uspeli da spreče potpisivanje Temeljnog ugovora i time omoguće da se u Crnoj Gori nastavi diskriminacija MCP i uopšte SPC, oni koji misle da im je nešto ostalo nezavršeno 4. i 5. septembra prošle godine, kada su nasilno, ali neuspešno, pokušali da spreče ustoličenje crnogorskog mitropolita, sada pokušavaju da na najvulgarniji način iskoriste nacionalna osećanja crnogorskih građana, opet uvlačeći Crkvu u svoje partijske obračune. Uveren sam da ogromna većina građana neće dozvoliti da budu predmet ovakve primitivne zloupotrebe”, rekao je Balaban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu