Rusija: "Ukrajinske snage utvrdile položaje"

Ukrajinska vojska proterala je pacijente iz dispanzera za tuberkulozu u gradu Nadbugskom u Nikolajevskoj oblasti, izjavio je Mihail Mizincev.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukrajinska vojska proterala je pacijente kako bi tamo postavila jedinice teritorijalne odbrane i opremila skladište oružja i municije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mizincev.

Mizincev je dodao da su svi pacijenti, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, "cinično proterani iz zdravstvene ustanove“. On je naveo da su u Čerkasiju u zgradi Hitne pomoći pripadnici ukrajinskih snaga opremili uporište, skladišta oružja i municije, postavili blokade na putevima i vatrene položaje, minirali prilaze zgradi, ali namerno nisu upozorili stanovništvo na to. U Kramatorsku u Donjeckoj Narodnoj Republici, u zgradi gradske bolnice neonacisti su opremili kasarne i vatrene položaje, dok medicinsko osoblje i pacijenti nisu evakuisani i faktički ih neonacisti koriste kao "živi štit“, dodao je Mizincev. Osim toga, prema njegovim rečima, u drugom naselju DNR – Zalizni, na teritoriji gradske bolnice, pripadnici neonacističkih bataljona postavili su artiljeriju i višecevne bacače raketa, iz kojih sistematski pucaju na obližnja naselja. Oni ne dozvoljavaju stanovnicima da napuste svoje domove radi evakuacije pod izgovorom bezbednosti. "Ovakvi zločinački postupci ukrajinskih vlasti pokazuju potpunu ravnodušnost prema sudbini sopstvenih građana i apsolutno nepoštovanje svih normi morala i principa međunarodnog humanitarnog prava. Još jednom pozivamo Ujedinjene nacije, Svetsku zdravstvenu organizaciju, Međunarodni komitet Crvenog krsta i druge međunarodne organizacije da odmah izvrše uticaj na zvanični Kijev i preduzmu efikasne mere za sprečavanje upotrebe objekata medicinske infrastrukture u vojne svrhe od strane oružanih formacija Ukrajine“, naglasio je general. Mizincev je dodao da je Rusija od 2. marta isporučila u LNR, DNR i Ukrajinu 53.017 tona humanitarne pomoći. Prema njegovim rečima, odredi za deminiranje ruskih snaga proverili su više od 7,5 hiljada hekrata teritorije i neutralisali više od 248 hiljada eksplozivnih naprava u DNR i LNR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu