"Dolazimo po vas" i poruka Putinu: Ovo je samo početak

Eksplozije ruskih skladišta oružja i izgorele vojne baze na Krimu postale su svakodnevica. Ukrajinci navodno spremaju veliku kontraofanzivu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP
Tanjug/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

“Ovo je samo početak”, poručili su Ukrajinci Vladimiru Putinu nakon niza spektakularnih napada koje su izveli na Krimu, koji je pod kontrolom Rusa, piše “Tajms”.

Iako Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za te napade, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog je na Tviteru sugerisao da iza eksplozija stoji njegova vlada. "Jutro u blizini Džankoja počelo je eksplozijama", “Demilitarizacija na delu”, objavio je Mihajlo Podoljak.

Podsetimo, u ponedeljak je eksplodiralo rusko skladište municije koje je čuvano u vojnoj bazi smeštenoj 200 kilometara od najbliže linije fronta. Eksplozije su potresle i rusku bazu mornaričkog vazduhoplovstva oko 18 km severno od glavnog grada Krima Simferopolja, koja je ubrzo nakon detonacija izgorela.
"Ovaj vatromet jasan je znak da se Krim ubrzo vraća Ukrajini", rekao je Sergij Bratčuk, portparol vojne uprave regiona Odesa.

Juče je takođe istovremeno došlo i do eksplozija na velikoj trafostanici u gradu Džankoi na Krimu, te oko 20 kilometara jugoistočnije do velike eksplozije skladišta municije kod pruge u mestu Azovsk, a ogromni požar u Azovsku može se videti i na snimcima koji kruže društvenim mrežama.

Rusko ministarstvo odbrane priznalo je da su se dogodili napadi na skladište municije, okrivivši za njih diverzante, a napad su okarakterisali kao "teroristički".

Sergej Aksjonov, čelnik Krima, koga je postavila Rusija, rekao je da je evakuisano 3.000 ljudi i da su dve osobe povređene. Napadi na Krim naterali su na beg i one malobrojne preostale ruske turiste, čiji egzodus je uzrokovao ogromne saobraćajne gužve na Kerčkom mostu koji povezuje Krim s Rusijom. Veliki redovi stvorili su se i na železničkoj stanici u Simferopolju.

Poslednji napadi usledili su nakon što je prošle sedmice u Novofedorovki izgorela ruska vazdušna baza s deset aviona.

Ukrajinski zvaničnici rekli su medijima da je napad rezultat operacije koju je izvela “elitna jedinica specijalnih snaga”. Međutim, za "Tajms" zvaničnici vojne obaveštajne službe i operateri specijalnih snaga jedinice koja je sprovela nekoliko akcija na ruskom tlu, rekli su da nisu imali saznanja o toj operaciji specijalnih snaga.

I na satelitskim fotografijama baze Novofedorovka, u blizini grada Saki, vidljivi su veliki krateri koji upućuju na raketne napade, a ne na vrstu eksploziva koji bi mogao upotrebiti tim specijalaca ili diverzanata.

Kremlj pak tvrdi da je razaranje u vazdušnoj bazi uzrokovano požarom izazvanim nesrećnim spletom okolnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu