Sprema se veliki protivnapad? Ključnu ulogu ima logistika, ali i jedna država

Ukrajina bi do kraja godine mogla vratiti okupirana područja pod svoju kontrolu, smatra bivši američki general Ben Hodžis.

Izvor: Večernji list
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

On ocenjuje da ruska vojska nema dovoljno resursa za još jednu veliku ofanzivu. Hodžis je u intervjuu za Dojče vele naglasio da u ratu na kraju uvek odlučujuću ulogu igra logistika.

Hodžis, bivši vrhovni zapovednik američkih oružanih snaga u Evropi, poredio je istorijske događaje iz Drugog svetskog rata i događaje iz aktuelnog ruskog rata protiv Ukrajine, pogotovo ukrajinskih napada na rusku logistiku, poput onog nedavnog na aerodrome Saki na poluostrvu Krim.

Takođe, primer ukrajinskin napada na logistiku ruske vojske su i napadi na više od 50 ruskih skladišta municije i ruske jedinice na okupiranim područjima.

“Rusi nemaju dovoljno ljudi ili sposobnosti za zaštitu svoje logistike”, kaže Hodžis. “Dakle, to pokazuje da su ranjivi."

Snabdevanje vojske oružjem je odlučujuće, a veličina Ukrajine predstavlja i danas problem što se tiče logistike. Tu je Rusija ekstremno ranjiva, smatra on i zato zahteva zajedno s drugim bivšim vojnim zvaničnicima, političarima i analitičarima američke administracije i njihovim saveznicima slanje još inteligentnijih oružanih aistema u Ukrajinu, kao što su rakete ATACMS (Army Tactical Missile System) s dometom od 300 kilometara.

Takve rakete mogu se ispaljivati američkim artiljerijskim sistemom višecevnih raketnih bacača HIMARS, kojima su Ukrajinci u poslednje vreme zabeležili većinu vojnih uspeha protiv ruske vojske.

Bivši general smatra i da Rusija nema nikakvu drugu mogućnost eskalacije osim atomske bombe. A to on smatra “krajnje neverovatnim". Već i zbog toga, kako kaže, što u Ukrajini nema ciljeva “koji bi tok borbe mogli promeniti u korist Rusije".

Hodžis je takođe uveren da bi čak i upotreba taktičke atomske rakete male razorne snage u Ukrajini mogla dovesti do otvorenog uključivanja SAD i Velike Britanije u rat. Dakle, smatra bivši američki general, ruski rat u Ukrajini biće odlučen konvencionalnim oružjem.

I zato Ukrajini treba još više modernog oružja i obuka vojnika, prenosi Večernji list. Podseća se da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već mesecima najavljuje protivvofanzivu na jugu Ukrajine.

Ali za to do sada nije bilo dovoljno vojne opreme, kaže Niko Lange, nemački stručnjak za bezbednost, koji je nekada bio i savetnik bivše nemačke ministarke odbrane Anegret Kramp Karenbauer.

On kaže da Ukrajina još uvek nema “dovoljno oklopnih vozila i tenkova da bi stvarno velikim protivnapadom mogla da vrati pod svoju kontrolu delove tog ogromnog područja u južnoukrajinskoj stepi".

Trenutno ukrajinska vojska stvara preduslove za jedan takav protivnapad, rekao je Lange za DW, kritikujući nemačku suzdržanost kod isporuke teškog naoružanja.

“Izgubilo se na vremenu i naravno da kod isporuke, recimo, oklopnih vozila treba vremena za logistiku i obuku. Sada kada bi Ukrajina imala šansu, nije došlo dovoljno pomoći. To je žalosno."

On smatra i da Ukrajini sada trebaju oklopna vozila kao što je marder.

Isporuku većeg broja nemačkih oklopnih vozila zahteva i penzionisani general Hodžis. On kaže da Nemačka mora jasno pokazati da “pomaže Ukrajini kako bi pobedila Rusiju". U suprotnom, dodaje Hodžis, niko više neće respektovati Nemačku.

Bivši američki general smatra da je sada pravi trenutak za masivnu isporuku oružja i opreme. On procenjuje i da bi Ukrajina do kraja godine mogla vratiti pod svoju kontrolu područja koja je Rusija okupirala nakon 24. februara te potom možda u idućih godinu–dve pregovorima vratiti i Krim i Donbas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu