100 sati razgovora i opet ništa? Zabrinutost sve veća

Francuski predsednik Emanuel Makron je u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Putinom izrazio zabrinutost zbog situacije u nuklearki Zaporožje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je saopštila Jelisejska palata nakon razgovora i dodala da će dvojica lidera o tom pitanju razgovarati ponovo za nekoliko dana.

"Predsednik Francuske je još jednom izrazio zabrinutost u vezi sa rizicima sa kojima je situacija u Zaporožskoj nuklearki prepuna i naglasio potrebu da se u elektranu pošalje misija stručnjaka IAEA što je pre moguće", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će predsednici ponovo razgovarati o ovom pitanju (misija IAEA u Zaporožju) u narednim danima nakon konsultacija sa stručnjacima.

Još se dodaje da se ruska strana slaže sa predlogom za misiju IAEA.

Razgovor je održan na inicijativu Makrona. Francuski predsednik trenutno odmara u svojoj letnjoj rezidenciji Fort Bregankon (departman Var) na jugu Francuske.

Bio je to prvi razgovor dvojice lidera od 28. maja, kada su imali trosmerni telefonski razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Prethodni bilateralni razgovor Putina i Makrona vođen je 3. maja, kada je ruski lider čestitao Makronu pobedu na aprilskim izborima.

Ove godine Makron je više puta vodio telefonske razgovore sa Putinom.

Njihovo ukupno trajanje, prema rečima francuskog lidera, premašilo je 100 sati.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu