Obratio se NATO-u: "Pokažite da se ne plašite Rusije"

Kijev -- U intervjuu objavljenom danas, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je NATO da "pokaže da se ne plaši Rusije".

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Tomas Kalnins
EPA-EFE/Tomas Kalnins

Zelenski je ovo rekao odgovarajući na pitanje da li je dobio bilo kakav odgovor od Severnoatlantskog saveza na zahtev za članstvo ili kada očekuje odgovor NATO-a na zahtev Ukrajine.

"Moja ključna poruka NATO-u je – ne morate nikoga da se plašite", rekao je on. Zelenski je naglasio da je "važno da se dogovorimo o bezbednosnim garancijama za ceo svet da niko i ne pomisli da postane autokrata, a da je autokrata, ne misli ni da može da osvaja tuđe teritorije".

"Za to je potrebno jedinstvo. Mislim da bez Ukrajine alijansa nije toliko jaka, posebno ne na evropskom kontinentu. Mislim da je (ulazak Ukrajine u NATO, op.a.) važan korak za snagu alijanse u istok Evrope. Nudimo tu šansu NATO-u i zahvalni smo na njegovoj podršci", rekao je Zelenski i pozvao NATO da "pokaže odlučnost".

"Ne samo da Ukrajina mora da demonstrira svoju snagu Rusiji, već i NATO mora to da uradi, mora da pokaže da se ne plaši Rusije. Znam da svi razumeju da su bezbednosne garancije nešto što je Ukrajini potrebno. Mislim da smo na tom putu, mi svakako želimo da idemo tim putem. Nažalost, koliko brzo će to ići zavisi ne samo od Ukrajine", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu