Priznali: Špijunaža?

Dvoje francuskih državljana uhapšenih u Iranu priznali su učestvovanje u špijunaži, čini se na osnovu videa koji je danas emitovala iranska državna televizija.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TERESA SUAREZ
EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Priznanje francuza, Sesil Koler i Žak Paris, koji su uhapšeni maja meseca ove godine došlo je usred nemira koji potresaju Iran, a koje je Teheran povezao sa stranim neprijateljima, prenosi Rojters.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Iran za delovanje u stilu "najgorih diktatorskih režima” zbog objavljenog video-priznanja i kategorički negiralo da su uhapšeni bili pripadnici francuskih obaveštajnih službi.

„Ja sam Sesil Koler, ja sam obaveštajni i operativni agent u DGSE (Generalni direktorat za spoljnu bezbednost)... Bili smo u Iranu da pripremimo teren za revoluciju i zbacivanje režima Islamskog Irana“, rekla je Koler na video snimku.

Državna televizija je saopštila da su Koler i Paris ušle u Iran sa "gomilom novca... koji je trebalo da se iskoristi za finansiranje štrajkova i demonstracija".

"Naš cilj u francuskoj službi bezbednosti je da izvršimo pritisak na iransku vladu", rekla je Paris na video snimku.

U maju je državna televizija emitovala snimak para za koji je saopšteno da su putovali u Iran kao turisti, „ali su učestvovali u antivladinim protestima i susreli se sa članovima takozvanog udruženja učitelja“, misleći na proteste iranskih učitelja širom zemlje koji traže bolje plate i uslove rada, prenosi britanska agencija.

"Priznanje" se poklapa sa višenedeljnim antivladinim protestima u Iranu zbog smrt Mahse Amini (22) Iranke kurdskog porekla u policijskom pritvoru prošlog meseca.

Protesti širom zemlje dobili su široku međunarodnu podršku, što je navelo Teheran da okrivi SAD i Izrael za korišćenje nemira kako bi pokušali da destabilizuju Islamsku Republiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu