Raspoređeni strani plaćenici: Sledi "čišćenje"

Ukrajinski vojnici su saopštili da je u grad Marganec stigao kombinovani odred koji čine pripadnici obaveštajnih službi i specijalnih snaga Poljske.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/WOJTEK JARGILO POLAND OUT
EPA-EFE/WOJTEK JARGILO POLAND OUT

Oni su tu kako bi otkrivali stanovnike grada koji pomažu Rusiji, saopštio je Sputnjiku izvor iz ruskih bezbednosnih struktura.

"Prema informacijama dobijenim od izvora u Oružanim snagama Ukrajine, u grad Marganec stigla je jedinica koju čine pripadnici obaveštajnih službi i pripadnici poljskih specijalnih jedinica. Oni su obučeni u ukrajinsku uniformu. Njihov glavni zadatak je filtriranje i čišćenje ljudi koji, kako oni kažu, 'pomažu Rusiji'", rekao je on.

Prema izvorima iz ukrajinske vojske, ta jedinica nije potčinjena ukrajinskoj vojnoj komandi, već je prešla pod operativnu kontrolu komande NATO-a.

Poljski plaćenici trpeli velike gubitke?

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Ruska vojska je više puta saopštavala da na strani kijevskog režima ratuju poljski plaćenici. Konkreno, Ministarstvo odbrane Rusije je krajem novembra saopštilo da je u Harkovskoj oblasti likvidirano do 200 poljskih plaćenika i preko 100 plaćenika iz "legije stranaca" u DNR. U istom periodu je saopštavano da poljski plaćenici trpe velike gubitke kod Kremene, Lisičanska, Svatova i u drugim pravcima u LNR.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je početkom novembra izjavila da je u Ukrajinu stiglo više od 8.000 plaćenika iz preko 60 zemalja, a da su najbrojnije grupe iz Poljske, SAD, Kanade, Rumunije i Velike Britanije. Do tada je bilo likvidirano preko 3.000 stranih boraca, a isto toliko se vratilo kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu