"Duboko žaljenje zbog Srbije"

Brisel -- Savet EU izrazio duboko žaljenje zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navodi se u usvojenim zaključcima.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Savet EU posebno zabrinjava neusklađivanje sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i njenog spoljnopolitičkog delovanje suprotnog zajedničkom pristupu EU.

U danas usvojenim zaključcima o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja Savet EU navodi da očekuje da Srbija ispuni obaveze iz pregovaračkog okvira i da pojača usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU

U zaključcima u kojima se ocenjuje situacija u svakoj od zemalja kandidata i partnera EU Savet EU "takođe poziva srpske vlasti da objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažuju u sprečavanju i suzbijanju svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama u svim medijskim kanalima".

U usvojenim zaključcima se takođe traži od Srbije da ispuni svoju obavezu da se uskladi sa viznom politikom EU.

"Pozdravljajući pozitivne korake koje je Srbija preduzela u pravcu ispunjavanja ove obaveze, Savet naglašava potrebu za kontinuiranim naporima u ovoj oblasti, posebno u pogledu trećih zemalja koje predstavljaju neregularnu migraciju ili bezbednosni rizik za EU", navodi se u zaključcima.

Po pitanju vladavine prava, Savet EU navodi da je Srbija u nekim oblastima vladavine prava ostvarila ograničen napredak, ali i opšti ograničeni napredak i stalna kašnjenja u nizu drugih oblasti. Traži se od Srbije da pokaže političku volju za dalje ubrzanje reformi i postizanje konkretnih i opipljivih rezultata u osnovnim oblastima.

Među prioritetima sa kojima Srbija treba da se pozabavi, navodi se ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24, uključujući i sprovođenje revidiranih akcionih planova za ova poglavlja.Kada je reč o slobodi medija, Srbija se poziva da prioritetno efikasno sprovodi akcioni plan medijske strategije, poštujući slovo i duh ciljeva medijske strategije.

"Savet ponavlja ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnosti medija, što takođe utiče na mogućnosti birača da donesu potpuno informisane izborne odluke, i poziva Srbiju da se pozabavi ovim ozbiljnim zabrinutostima kao stvar hitnosti", navodi se.

Kada je u pitanju dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova izražava se očekivanje od strana da se uključe u dijalog, u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU bez daljeg odlaganja.

"Ovaj sporazum treba da se pozabavi svim otvorenim pitanjima i doprinese regionalnoj stabilnosti. Ovo je ključno da Kosovo i Srbija mogu napredovati na svojim evropskim putevima. Savet ponavlja svoje snažno očekivanje da se svi prethodni sporazumi u potpunosti poštuju i sprovode bez odlaganja i da se strane konstruktivno angažuju na rešavanju svih svojih bilateralnih sporova", piše u zaključima.

Obe strane se pozivaju da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja, kao i od retorike koja ne pomaže pozitivnoj atmosferi dijaloga. Savet EU takođe podseća obe strane na njihovu zajedničku odgovornost da obezbede mir i stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu