Lavrov: To je laž

Moskva -- Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik i TV "Rusija 24" izjavio da je laž da Rusija odbija pregovore sa Ukrajinom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
Tanjug/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

“Nastavićemo to da demantujemo”, rekao je Lavrov i dodao da Kijev niko ne pokušava da ubedi da se vrati za pregovarački sto sa Moskvom. “Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije samostalan, njime manipulišu”, smatra on.

Istakao je i da Zapad ne poštuje neutralnost država u razvoju i praktično svakodnevno vrši pritisak na one koje se još nisu pridružile sankcijama protiv Rusije.

“SAD su stavili EU pod svoju kontrolu, oduzevši joj poslednje znake samostalnosti”, smatra šef ruske diplomatije, dodajući da “demokratiju tamo shvataju na totalitaran način”.

“Ubeđenost SAD u vlastitu nadmoć i nepogrešivost glavni je razlog današnje konfrontacije Rusije i Zapada”, ocenio je šef ruske diplomatije.

Šef ruske diplomatije rekao je da se Zapad nada strateškom porazu Rusije od kojeg se ona ne bi decenijama oporavila. “Rusija nalazi u epicentru geopolitičke bitke”, istakao je on, dodajući da Rusija sada postupa isto onako kao i njene "zapadne kolege" koje su obećale pobedu na bojnom polju.

Govoreći otoku ratu u Ukrajini, Lavrov kaže da Moskva nastoji da odbaci ukrajinske snage na udaljenost koja je bezbedna za teritoriju Rusije. “Što je veći domet oružja koje se isporučuje kijevskom režimu to će više morati da se dalje potisne od teritorija Rusije”, poručio je Lavrov.

“Vojnici treba da ispune svoj zadatak, da gubitke svedu na minimum a ne da razmišljaju kada će se sve završiti. Svi želimo da se sukob sa Ukrajinom završi ali faktor vremena nije najvažniji”, rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu