Stiže novo moćno oružje, a tu je i ponuda koja se ne odbija: "Jedan dolar i vaši su"

Američka kompanija “Dženeral atomiks” spremna je da proda Ukrajini dronove “Riper MQ-9” za jedan dolar, saznaje “Vol strit džurnal”.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/MEHDI FEDOUACH / POOL MAXPPP OUT
EPA-EFE/MEHDI FEDOUACH / POOL MAXPPP OUT

Prema pisanju tog lista, dogovor bi uključivao dva drona starije verzije “Ripera”, s tim da bi Kijev trebalo da plati 10 miliona dolara za prenos tih bespilotnih letelica u zemlju i još osam miliona dolara za njihovo održavanje.

Sporazum bi uključivao i zemaljsku kontrolnu stanicu koja bi upravljala dronovima gotovo bilo gde na području Ukrajine.

Predlog je izneo Linden Blu, glavni izvršni direktor “Dženeral atomiksa” i to ukrajinskom vojnom atašeu u Vašingtonu prošle sedmice.

Portparol kompanije koja proizvodi “Riper” dronove, rekao je da “Dženeral atomiks” za sada ne može da komentariše taj predlog, dodavši ipak kako oni "veruju da Ukrajini treba sposobnost koju imaju dronovi ‘Riper’, i to što pre".

SAD su do sada Ukrajini dostavile više od 700 manjih dronova tokom prošle godine, uključujući taktičke dronove “Svučblejd”. Ti dronovi mogu da se nose i u rančevima i koriste se za uništavanje meta, a ukrajinska vojska ih je već obilato koristila za odbranu svojih položaja.

“Riper” je, međutim, mnogo sofisticiraniji dron sa znatno većim dometom, brzinom i mogućnostima. Njim se može upravljati na daljinu ili može da leti samostalno, ima maksimalnu izdržljivost od 27 sati i može da dosegne visinu od 15.240 metara. Raspon krila “Ripera” je 20 metara i može se naoružati.

Ukrajini je ponuđena starija verzija tog drina, tipa “MQ-9A Blok 1”, koji inače košta nekoliko miliona dolara po komadu, a oni bi se mogli koristiti za prikupljanje obaveštajnih podataka, kao i za nadzor i izviđanje, a pomogli bi Ukrajini da se odbrani dok se priprema za očekivanu rusku ofanzivu.

Takođe se navodi i da bi “Riper”, zajedno sa “Grej iglom”, koje takođe proizvodi “Dženeral atomiks”, omogućili ukrajinskim snagama sprovođenje napada i nadzora nad ruskim trupama sa sigurnije udaljenosti.

Bela kuća opirala se nastojanjima da Ukrajini osigura “Grej iglse”, kojima trenutno upravlja američka vojska, zbog straha da bi osetljiva tehnologija u avionu, uključujući kameru, mogla pasti u ruske ruke ako se obori letelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu