Upozorenje Netanjahuu: Ne mešaj se

Jerusalim -- Izraelska vrhovna tužiteljka Gali Baharav-Miara poručila je premijeru Benjaminu Netanjahu da izbegava učešće u izmeni pravosudnog sistema zemlje.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/Atef Safadi/Pool Photo via AP, File
Tanjug/Atef Safadi/Pool Photo via AP, File

Ona je to navela danas objavljenom pismu i upozorila da bi to moglo dovesti do sukoba interesa.

Netanjahuova ultradesna vlada je postavila izmenu pravosuđa kao prioritet i uprkos rastućim kritikama javnosti nastavila da preduzima korake kako bi oslabila Vrhovni sud i omogućila da manje nadgleda rad političara.

Netanjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i primanje mita u nizu skandala u koje su umešani medijsku moguli i njegovi bogati saradnici. On poriče da je bilo šta loše učinio.

"Morate izbeći, kao deo svoje uloge premijera, učešće u inicijativama koje se odnose na pravosudni sistem", napisala je vrhovna tužiteljka Gali Baharav-Miara u pismu poslatom u sredu i objasnila da Netanjahu takođe ne bi trebalo da usmerava druge da ostvare plan.

Pravosudne reforme je pokrenuo ministar pravde Izraela, blizak Netanjahuu i izraelski lider je ocenio da je to pravi korak za zemlju.

Amir Fuks iz Demokratskog instituta Izrael je rekao da stav tužiteljke neće uticati na ostvarenje plana iako je obavezujući. Netanjahu neće moći da se bavi promenama kao ni niko od političara koje je on postavio u njegovo ime. Međutim, ministri u vladi će moći, rekao je Fuks.

Premijer Izraela je u intervjuu za Si-En-En (CNN) izjavio da "nijedna od reformi nema nikakve veze" sa njegovim suđenjem.

Stav vrhovne tužiteljke će samo produbiti jaz u Izraelu o moći pravosuđa što je izazvalo uznemirenje u zemlji otkako je nova vlada položila zakletvu krajem prošle godine.

Na osnovu plana izmene prosta većina u parlamentu sa 120 poslanika će moći da obori odluke Vrhovnog suda u slučaju da zakone smatra neustavnim.

Takođe će omogućiti ministrima da ignorišu savete pravnih savetnika i da njihovu poziciju učine manje nezavisnom.

Kritičari upozoravaju da plan remeti izraelski sistem kontrole i ravnoteže i lišava manjine zaštitnika njihovih prava, Vrhovnog suda.

Oni smatraju da se političarima daje prevelika moć i da će reforme destruktivno delovati na izraelske demokratske osnove.

Plan je suočen sa velikim protivljenjem najviših pravnih zvaničnika, ekonomista i tehnološkog sektora zemlje i desetine hiljada Izraelca je protestovalo protiv izmena.

Vlada tvrdi da je plan ključan za racionalizaciju upravljanja i korekciju neravnoteže moći između izvršne i sudske grane vlasti zbog koje su sudovi bili suviše snažni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu