Zelenski zahteva od Ursule: EU mora brže da reaguje protiv Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je danas na zajedničkom brifingu sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen u Kijevu bržu primeni sankcija Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis
Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

"Razgovarali smo o novim sankcijama protiv Rusije, posebno o desetom paketu sankcija. Ovo je zajednički evropski zadatak, smanjiti sposobnost Rusije da zaobiđe sankcije, i što se taj zadatak brže i bolje izvršava, to ćemo biti bliže porazu Rusije", izjavio je Zelenski.

Ocenio je da je tempo uvođenja sankcija Rusiji usporen, a da Rusija povećava brzinu kojom se prilagođava sankcijama i ukazao na potrebu da se to ispravi, preneo je Ukrinform.

Predsednica EK odgovorila je da Rusija neće ostati nekažnjena za svoje zločine u Ukrajini. "Rusija već plaća i platiće cenu za rat u Ukrajini", rekla je Fon der Lajen, koja je izjavila da će deseti paket sankcija Moskvi stići uoči godišnjice rata, 24. februara.

Ona je takođe objasnila da EU traži i istražuje mehanizme da Rusija plati obnovu Ukrajine preko zamrznutih ruskih sredstva u državama članicama EU.

Pred sutrašnji samit EU-Ukrajina, u Kijevu se danas održava sastanak članova EK s vladom Ukrajine, a teme za diskusiju su podrška Ukrajini u ratu, koordinacija napora za obnovu te zemlje, nastavak ključnih reformi i približavanje Ukrajine članstvu u Uniji.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu