Stefan Krkobabić: Dren – simbol zdrave i prosperitetne Srbije

Ovaj dren je simbol zdrave i prosperitetne Srbije, izjavio je potpredsednik PUPS-a, Stefan Krkobabić, povodom obeležavanja Svetskog dana šuma.

Izvor: B92
Podeli
Foto: PUPS - Solidarnost i pravda/ Univezum HD Media
Foto: PUPS - Solidarnost i pravda/ Univezum HD Media

U prisustvu brojnih aktivista Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda, danas u parku Prijateljstva - Ušće na Novom Beogradu Stefan Krkobabić, koordinatorka Ženske mreže PUPS-a Mirjana Jovanović i
predsednica Gradske organizacije penzionera Beograda Ružica Belanović zasadili su dren i japansku trešnju.

"Za šume se moramo boriti. One su imperativ opstanka planete. Mi u Srbiji imamo i posebnu obavezu. Naš centralni deo, srce Srbije zove se Šumadija. I da taj naziv ne bude samo sećanje na nepregledne šume koje su se tu nekada prostirale, naša obaveza je da Srbija i Šumadija ponovo ozelene", istakao je Stefan Krkobabić.

Svetski dan šuma odlukom Generalne skupštine Evropske poljoproprivredne konfederacije obeležava se od 1971. godine, svakog 21. marta. Svetske šume apsorbuju oko 119 milijardi tona ugljen-dioksida godišnje, a atmosferi daju 86 milijardi tona kiseonika.

Veća šumovitost daje bolji kvalitet vazduha, jer šuma samo na jednom hektaru proizvede oko 800 tona kiseonika godišnje.

Srbija se ubraja u zemlje koje odlikuje srednja šumovitost od 29,1% od ukupne površine teritorije zemlje, u poređenju sa optimalnim nivoom od 41%. U šumama Srbije zastupljeno je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih i 9 četinarskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu