"Ako Rusi napadnu nas, nećemo izdržati sedam dana. Ovo je katastrofa"

Bivši nemački državni sekretar za odbranu Hans-Peter Bartels kritikovao dugogodišnju kancelarku jer je dopustila propadanje vojske nakon ruske aneksije Krima.

Izvor: Večernji list
Podeli
EPA-EFE/Filip Singer
EPA-EFE/Filip Singer

On je na konferenciji instituta Denkfabrik R21 na temu “Nemačka nakon ere Merkelove”, rekao da je Nemačka decenijama smanjivala svoju vojnu moć, a sa Angelom Merkel “letela je naslepo”.

Prema njegovim rečima, operativna spremnost Bundesvera danas je na samom dnu. “Da nije bilo američkog atomskog kišobrana, Nemačka bi ovih dana provodila besane noći”, ocenio je Bartels, a prenosi Feniks magazin.

On kaže da, iako su se ruske oružane snage u Ukrajini pokazale “iznenađujuće nesposobnim”, Nemačka u svom trenutnom stanju ne bi mogla da izdrži ni sedam dana takvih napada.

Takođe tvrdi i da sada “poznati deficit”, koji je nastao decenijama zanemarivanja Bundesvera, sada zbog slanja oružja Ukrajini zjapi još dublje.

U proteklih godinu dana, prema Bartelsu, ništa nije učinjeno, a “zaokret u upravljanju” koji je najavio novi nemački kancelar Olaf Šolc opisao je kao “katastrofu”, preneo je hrvatski Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu