Svet je upozoren, još jednom: Stiže velika kriza

Izveštaj Ujedinjenih nacija upozorava na nadolazeću globalnu krizu vode i neposredan rizik od nestašice zbog prekomerne potrošnje i klimatskih promena.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA/GEORGI LICOVSKI
EPA/GEORGI LICOVSKI

"Svet slepo putuje opasnim putem prekomerne vampirske potrošnje i preteranog razvoja", navodi se u izveštaju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kaže da se voda "životna krv čovečanstva", iscrpljuje neodrživom upotrebom, zagađenjem i nekontrolisanim globalnim zagrevanjem.

U izveštaju, koji su objavili UN Water i UNESCO, upozorava se da "nestašica postaje endemska" zbog prekomerne potrošnje i zagađenja, dok će globalno zagrevanje povećati sezonsku nestašicu vode u oba područja s obilnom vodom i onima koji su već opterećeni.

Ričard Konor, vodeći autor UN-ovog izveštaja, rekao je da oko 10 posto svetske populacije trenutno živi u područjima koja imaju visok ili kritičan stres vode. "U našem izveštaju kažemo da do 3,5 milijardi ljudi živi u uslovima nestašice vode najmanje jedan mesec godišnje", rekao je za BBC.

Prema najnovijem klimatskom izveštaju UN-a, koji je u ponedeljak objavio stručni panel IPCC-a, otprilike polovina svetske populacije trenutno doživljava ozbiljnu nestašicu vode barem u delu godine.

Konor je rekao novinarima da se neizvesnost povećava kada je u pitanju globalno vodosnabdevanje. "Ako se ne pozabavimo time, definitivno će doći do globalne krize", rekao je on.

Zamenica generalnog sekretara UN-a Uša Rao Monari, koji je službeni domaćin Konferencije UN-a o vodama, rekao je za BBC da će se resursima morati pažljivije upravljati u budućnosti.

"Na planeti ima dovoljno vode ako njom upravljamo efikasnije nego što smo njom upravljali u poslednjih nekoliko decenija", rekla je ona.

Smatra da će svet morati da pronađe nove modele upravljanja, nove finansijske modele, nove modele korišćenja vode i ponovne upotrebe vode nego ikada pre.

"Mislim da će tehnologija i inovacije igrati vrlo veliku ulogu u sagledavanju načina upravljanja vodnim sektorom i upotreba vode."

Samit, čiji su zajednički domaćini vlade Tadžikistana i Holandije, okupiće oko 6.500 učesnika, uključujući 100 ministara i desetak šefova država i vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu