"To je prvorazredni bezbednosni rizik za Srbiju" VIDEO

Beograd -- Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio za TV Prva da je ono što se dešava na KiM najveći, prvorazredni bezbednosni rizik za Srbiju.

Izvor: TV Prva
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Vučević je rekao i da će Srbija biti pod još većim pritiscima zbog rata u Ukrajini, koji, kako je naveo, prelazi u dugi pozicioni rat, sa velikim žrtvama i razaranjem.

"Ono što su oni otvorili, govorim o Zapadu, 1999. pa i 2008. sa Kosovom to je pandorina kutija i ne znate kako će se koristiti, jednima odgovara, drugima ne, u zavisnosti od situacije. Zato je pritisak na Srbiju da se taj kosvovskometohijeski čvor odveže i da bude, po njima, jednom za svagda rešen", rekao je Vučević, navodeći da se od Srbije traži da se odrekne dela teritorije.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, on je naveo da se boji da će kosovski premijer Aljbin Kurti to da uradi "samo kao masku, ljušturu bez sadržine", da neće da je formira po principima iz Briselskor sporazuma.

"Nema tu hoćete ili nećete, ono što mora da bude sadržina je definisno kroz Briselski sporazum i uz garancije Evropske unije", rekao je Vučević.

"Postoji sporazum iz 2013., 22 principa iz 2015., i nema tu da li hoćete ili ne. Ono što treba da bude sadržaj, ingerencije, ovlašćenja, definisano je kroz te sporazume, uz garancije EU, što je najinteresantnije i najiritantnije, jer je EU stavila potpis na te akte, a to nije realizovano. Odakle onda poverenje da će ono što danas govore biti implementirano", rekao je Vučević.

Ali, poručuje da Srbija mora ostati za pregovaračkim stolom, jer bi sve drugo vuklo katastrofalne posledice, iako Beograd ima puno pravo da bude uvređen.

"Kurti je bio decidiran da ne želi da formira ZSO, iz Prištine se može čuti da to nije u skladu sa njihovim ustavom... Sve što oni rade nije u skladu sa našim Ustavom. Ali, Srbija je odgovorna država, mora da razgovara, jer je svesna situacije na terenu. A, to što to nije u skladu sa njihovim ustavom je irelevantno", rekao je Vučević.

Ponavlja da mu deluje da ne postoji volja da se ZSO formira, ali da vreme možda pokaže drugačiji razvoj događaja.

Vučević je ukazao i da april može da bude zahtevan mesec, budući da isitče rok po pitanju tablica, odnosno preregistracije, ali i istakao da je tokom nedavnog boravka u Briselu, čuo da Evropa i SAD neće dozvoliti Kurtiju da ide na konfiskaciju vozila.

Takođe, navodi da je tu i pitanje izbora na severu Kosova, na kojima Srpska lista ne učestvuje, jer nije formirana ZSO, tako da se može zamisliti situacija da „Kurtijevi Srbi“ učestvuju na izborima i da dođe do fingiranja vlasti u četiri opštine na severu, ili da neka albanska stranka, iako su ubedljiva manjina, pobedi i preume opštine u kojima 99 odsto građana čine Srbi.

Što nas opet vodi u lošem smeru, napomenuo je Vučević.

"Nije lako vreme pred nama, ali moramo da budemo smireni, koncentrisani, racionalni i hrabri. Srbija radi sve što je u njenoj moći da se odgovorno ponaša. Pokazali smo da smo konstruktivnija strana u pregovorima, a to je važno za sveukupni utisak, da bismo izbegli scenario iz 90-ih, kada je Srbija bila ’loš momak’", rekao Vučević.

Ministar je istakao i da Srbija svakodnevno pomaže srpsku zajednicu na Kosovu, koja ne bi opstala ni preživela da nema Srbije, kao što bez Srba nema ni Srbije na Kosovu.

"Bez Srba, bez SPC, manastira, mi ne postojimo na Kosovu i Metohiji, onda je to teritorija na kojoj niko ne želi da vidi Srbiju. Zato je presudno da čuvamo naš narod i da im pomognemo u teškim okolnostima, posebno one južno od Ibra", rekao je Vučević.

Komentarišući najave iz Prištine o formiranju vojnoobaveštajne agencije, Vučević je rekao da je to iznenađenje samo za one koji ne prate svakodnevno situaciju, jer Priština i time radi na zaokruživanju onoga što vidi kao državnost.

U tom smisli, navodi da Priština vrši transformaciju KBS, ima ministra odbrane u vladi, najavljuje vojnoobaveštajnu agenciju, a Srbija će kaže pratiti situaciju.

"Nemaju pravo na to, ali nemaju pravo ni na slanje specijalnih jedinica na sever Kosova, ali imaju obavezu da formiraju ZSO, pa je nisu ispunili. Sve zavisi od aršina sudije, a sudija je onaj ko je jači. A, ovde je jači zapad, koji je pokrovitelj pregovora, često neobjektivan, ali nemamo izlaz i zato nam je potrebna mudrost", rekao je Vučević.

Dodao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić fenomenalno vodio dijalog u Briselu i na Ohridu, uspeo da se izbori da sve prođe dobro i da nema negativnih refleksija.

"Ne znam kako je to uspeo, ali uradio je. Vozio je slalom na jednoj skiji, dok su svi sa strane navijali da padne", rekao je Vučević.

Na pitanje šta je najveće bezbednosni izazov za Srbiju, ministar je odgovorio "da je to Kosovo i Metohija, ali da se mora pratiti i ono što se dešava u regionu, u Ukrajini, celom svetu".

"Moramo da razumemo konfiguraciju na ervopskom kontinentu, pregrupisavanje, i unutar NATO, da razumemo prouke iz Brisela, pratimo šta se radi na Kosovu, formiranje oružanih snaga, da pomognemo srpksoj zajednici da preživi i bude izložena što manjem pritisku. Da čuvamo mir i stabilnost, ne zato što je to neka mantra, već nam je nasušno potrebno. Srbija samo u uslovima mira i političke stabilnosti može da jača, ekonomski, infratsrukturno, u oblasti zdravstva, obrazovanja, vojske", rekao je Vučević.

Ministar odbrane je rekao da se 22. aprila, za Dan Vojske Srbije, sprema spektakl, odnosno manifestacija na aerodromu u Batajnici, na kojoj će vojska prikazati sve što ima, ono najubojitije i najatraktivnije.

"Građani mogu da budu ponosni na vojsku, modernizovanu, bolje opremljenu i naoružanu, a nadam se uskoro i brojniju, s obzirom na konkurs za specijalne jedinice", rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu