Američki ambasador: "Pitanje albanske manjine u Srbiji je isključivo pitanje države Srbije"

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

"Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje", rekao je Hil, preneo je portal Bujanovačke.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da "to s briselskim dijalogom nema nikakve veze".

Po njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava briselski dijalog i postignuti sporazum, "čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština".

"Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice", naglasio je ambasador.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su posle susreta s albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu