Vučić: Zahvalio sam predsednici Grčke na podršci našem teritorijalnom integritetu FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsednici Grčke, Katerini Sakelaropulu na podršci našoj zemlji.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Nakon ceremonije svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" usledio je "tet-a-tet" sastanak predsednika Vučića i predsednice Sakelaropulu, a zatim plenarni sastanak delegacija Srbije i Grčke, a potom su predsednik Srbije i predsednica Grčke dali izjave za medije.

"Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih i prijateljskih odnosa, naši narodi se odlično razumeju, a državne strukture samo prate ono što naši ljudi međusobno osećaju", rekao je Aleksandar Vučić na početku obraćanja.

"Mi smo danas analizirali i političku situaciju u regionu, Evropi, svetu, ali i analizirali naše odnose. Srbija i Grčka potvrdili su privrženost i podršku Povelji UN, podršku teritorijalnom integritetu. Za nas je jako važno poštovanje međunarodnog javnog prava. Moramo da sačuvamo mir i stabilnost u regionu. Zahvalio sam se na podršci našem teritorijalnom integritetu, kao i podršci Srbiji na evropskom putu", rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbija želi da privuče više grčkih turista:

"Želimo da privučemo više grčkih turista u Srbiju. Razgovarali smo i o daljem infrastrukturnom povezivanjem sa Grčkom. Upoznao sam je šta gradimo kroz Srbiju, brzu prugu do Mađarske, počinjemo da radimo brzu prugu do Niša i kasnije do granice sa Severnom Makedonijom. Druga stvar je energetsko povezivanje gde je Srbija pokazala interesovanje za kupovinu tečnog gasa. verujem da uz saradnju u prehrambenoj industriji, više investicija. Očekujemo novi talas grčkih investitora, verujem da možemo da ih privučemo".

Vučić je govorio o razmeni dve zemlje, ističući da se nada da će ona biti još veća.

"U skladu sa velikom riznicom koju imamo u Hilandaru, predložio sam Sakelaropulu, da pokažemo deo riznice Hilandara, da stavimo na uvid javnosti. Da prvo izložba bude u Beogradu, pa u Grčkoj", kazao je Vučić.

"Moja zemlja misli da Srbije pripada EU porodici"

Nakon obraćanja predsednika Vučića, medijima se obratila grčka predsednica Katerina Sakelaropulu.

Predsednica Grčke zahvalila je na dočeku i dodala da naše zemlje imaju izuzetno dobar odnos.

"Obavestila sam predsednika Vučiča o odnosu Gčke i Turske. Moja zemlja misli da Srbije pripada EU porodici. Mi podržavamo dijalog koji ima za cilj normalizaciju odnosa. Mi podržavamo nedavne razgovore. Naš cilj je jačanje ekonomske pozicije Srbije. Naš stav vezan za Kosovo ostaje nepromenjen", rekla je predsednica Sakelaropulu.

  • Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao:

"Srbija se nalazi na evropskom putu, ali Srbija zna da to ne zavisi samo od nas. Ono što smo uvek sa radošću prihvatali, to je da sprovodimo reforme. Imamo još u mnogo oblasti da napredujemo. Kada sam rekao da ne zavisi samo od nas, zavisi od političkih odnosa u samoj EU. Ne zaboravite da je Srbija bila bezbroj puta optuživana da ćemo da napednemo jedne, druge. I nikome nije palo na pamet da kaže izvini. Republika Srbija je 50 posto ekonomije zapadnog Balkana. I to će biti još više".

"Oni znaju da je reč Srbije nešto što mnogo više znači. Za nas je cilj da ubrzamo evropski put, ekonomski napredujemo, da demokratiju unapređujemo. Ja nisam neko ko je preterani optimista, ja se veoma plašim današnje situacije u svetu. Plašim se da će konsekvence da budu mnogo gore nego danas. Što se malog srpskog broda tiče, mi ćemo ga voditi ka sigurnoj luci", istakao je Vučić.

O tzv. Kosovu

"Kao što sam već rekla, pozicija Grčke vezana za Kosovo ostaje nepromenjena. Podsećam, da je strateški cilj priključenje čitavog područja zapadnog Balkana EU, Grčka je spremna da pruži podršku i Beogradu i Prištini, pritisci uvek postoje, ali to nije uticalo na naš stav. Dijalog je nešto korisno što je važno da nastavimo. Kada je neko uporan na cilju, kroz reforme i implementirajući ih Srbija daje dobar primer", rekla je predsednica Sakelaropulu.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu