Sančez raspušta parlament: Izbori 23. jula

Španski premijer Pedro Sančez je nakon poraza vladajuće partije na lokalnim izborima, izjavio da će raspustiti parlament.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA
EPA-EFE/MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA

Najavio je i da će vanredni opšti izbori u zemlji biti održani 23. jula.

"Odluku sam doneo imajući u vidu rezultate jučerašnjih izbora", rekao je Sančez u obraćanju naciji koje je prenosila španska televizija, preneo je Rojters.

On je istakao da, iako su jučerašnji izbori imali lokalni i regionalni značaj, glasanje je prenelo poruku koja je "iznad toga".

"Zato i kao premijer i generalni sekretar Španske socijalističke radničke partije (PSOE), ja lično pretpostavljam rezultate", poručio je Sančez.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče vladajuća Socijalistička partija pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

Socijalisti su uspeli da ostvare tesnu pobedu u samo tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, najverovatnije, Narodna partija odnela pobedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, dok je u regionu Madrida regionalna predsednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Pored Sevilje PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i najvažnije Valensiju, kao i Kastilja-La Manča i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najverovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu