Otkriveni ruski "zmajevi zubi"; eksperti užasnuti

Kako je objavio portal Njuzvik, sateliti su tokom poslednjih nekoliko meseci snimili rovove i druge prepreke - betonske barijere zvane "zmajevi zubi".

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njih, kako se navodi, Rusi intenzivno grade iščekujući dugonajavljivanu ukrajinsku kontraofanzivu.

“Rusi su uspeli da se ukopaju u duboke odbrambene linije... Njihove trupe takođe su stvorile puno različitih i prilično naprednih minskih polja u Ukrajini”, rekao je nedavno o rovovskom ratu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Sam koncept rovovskog ratovanja mnoge asocira na ratišta iz Prvog svetskog rata, ali penzionisani oficir američke vojske, Džon Spencer, tvrdi da su rovovi i dalje "vrlo delotvorna taktika za zadržavanje terena", čak i ako se ne koriste tako često kao što je to bio slučaj u prošlom veku.

Gaj Mekardl, glavni urednik SOFREP-a (Special Operations Forces Report), dodaje da njega lično ni malo ne iznenađuje to što se širom Ukrajine širi mreža ruskih rovova, a prve linije fronta u međuvremenu uglavnom ostaju statične.

“Rovovski rat vode obe strane u ovom sukobu. Ni Rusi, ni Ukrajinci trenutno ne mogu da napreduju, a ne žele ni da se povuku. Slično je kao u Prvom svetskom ratu - ako nemate puno nadmoćnije snage, baš i nemate izbora - možete samo da pokušate da bombardujete neprijatelja. Ovo u Ukrajini uveliko se pretvorilo u poljski artiljerijski rat, u kom se na rovove puca iz daljine, a to je užasan način borbe”, izjavio je Mekardl.

Ali, kako prenosi Jutarnji list, za razliku od Prvog svetskog rata, vojske danas imaju dronove.

“Bespilotne letelice itekako mogu da zakomplikuju rovovsko ratovanje, ali jedinice u rovovima još uvek se mogu okrenuti dodatnim metodama prikrivanja - jedna od njih su teške mreže kako ih dronovi ne bi otkrili. Ali, kad se rovovski položaji lociraju, vojska postaje vrlo ranjiva i puno je izloženija neprijateljskoj vatri. Zato ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski od Zapada traži borbene avione, oni bi mu mogli dati neverovatno važno oružje za gađanje Putinove vojske”, kaže pak Spenser.

S obzirom na to da se Rusija već neko vreme muči s regrutovanjem novih vojnika u svoje redove, rovovsko ratovanje u Ukrajini uskoro bi moglo dobiti novu, još težu dimenziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu