"Težak dan za Srbe"; Direktor KBC Kosovska Mitrovica otkrio šta se sve dešavalo VIDEO

Upad specijalnih jedinica tzv. kosovske policije u KBC Kosovska Mitrovica obeležio je jučerašnji dan.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

To je još jedan vrlo ružan i težak dan za sve Srbe na teritoriji KiM, rekao je za TV Prva direktor KBC Kosovska Mitrovica doktor Zlatan Elek.

"U ranim jutarnjim satima došlo je do nasilnog upada u KBC i to negde oko 6 časova. Ja sam odmah obavešten, došao sam na lice mesta oko 6.45 časova. Zatekli smo veoma ružne scene, bilo je oko 15 vozila kosovske policije odnosno antiterorističkih jedinica sa dugim cevima, među kojima je bilo i civila koji su nosili prsluke policije takođe sa dugim cevima. Ono što je još strašnije, tu su bila još četiri vozila Euleksa puna Euleks policajaca koji nisu želeli uopšte da razgovaraju sa nama kada smo im postavili pitanje šta znači ovaj nasilni upad u KBC", rekao je Elek.

Kako je rekao, kosovska policija nije želela da razgovara sa njima na srpskom, već isključivo na engleskom ili albanskom jeziku.

"Na pitanje komandiru te jedinice šta traže sa dugim cevima u bolnici, rekao mi je da je dobio nalog od suda da pretresu određene objekte. Rekao sam da za tim nema potrebe i da smo spremni da im otvorimo vrata bilo kog objekta, da im ovde nije mesto. Nasilno su razbijena vrata vešernice, nekoliko vrata u kotlarnici i oduzet je video nadzor sa kapije KBC", objasnio je Elek.

Pročitajte još:

"Krize ne bi bilo da je međunarodna zajednica zaustavila Kurtija"

"Potrebna nezavisna obdukcija stradalih"; Vučić: "Ponose se time"; Pretresena kuća Milana Radoičića

Elek je kazao da je na kraju dobio papir na albanskom jeziku u kojem piše da u KBC nije pronađeno ništa, što je samo još jedan dokaz da je upad u bolnicu samo nastavak svakodnevnog dugogodišnjeg maltretiranja srpskog naroda.

"Ovaj upad je samo nastavak višegodišnje torture od kad je Aljbin Kurti na vlasti", zaključio je Elek.

Pre upada, medicinsko osoblje je i ranije doživljavalo napade od strane Kurtijeve policije.

"Do sada smo zabeležili u poslednja tri meseca 178 zaustavljanja sanitetskih vozila. To su vozila u kojima vreme nekad znači život. Oduzimani su lekovi, maltretirani i hapšeni vozači, maltertirani i pacijenti zajedno sa vozačima", kazao je.

Više o tome saznajte u video-prilogu u nastavku:

Osim toga, za TV Prva je govorio i Srđan Simonović iz Humanog centra Kosovska Mitrovica.

Simonović je naglasio da je njegova organizacija upozoravala na jačanje tenzija i opasnost od eskalacije situacije na KiM, međutim, kako je rekao, nisu naišli na razumevanje međunarodne zajednice.

Više o tome saznajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu