Norveška zatvara granicu za automobile iz Rusije

Norveške vlasti saopštile su da će, uz retke izuzetke, njihova granica od danas biti zatvorena za vozila registrovana u Rusiji.

Izvor: RT Balkan
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zabrana se odnosi samo na vozila sa manje od devet sedišta, a u predviđene izuzetke spadaju humanitarni hitni slučajevi, automobili diplomata i vozila građana Evropske unije (EU) koji borave u Rusiji, prenela je Radio Slobodna Evropa.

Rusija i Norveška dele 198 kilometara kopnene granice na krajnjem severu, kao i granični prelaz Storskog-Boris Gleb koji je, u okviru Evropskog ekonomskog prostora Norveške, koji čine EU, Norveška, Island i Lihtenštajn, poslednji prelaz otvoren za Ruse sa turističkim vizama.

Šefica norveške diplomatije Aniken Hitfeld izjavila je da Norveška stoji uz svoje saveznike "u odgovoru na rat koji Rusija vodi u Ukrajini" i dodala je da je važno da sankcije budu efikasne.

Iako ova nordijska zemlja nije članica EU, ona je prihvatila gotovo sve sankcije koje je Brisel uveo od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Svoju granicu za vozila registrovana u Rusiji su, u skladu sa preporukama Evropske komisije, već zatvorile neke zemlje EU koje se graniče sa Rusijom, kao što su Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu