Bivši portparol NATO: Primajte tzv. Kosovo u NATO, odmah; Ako dođe Tramp...

Bivši portparol NATO-a tokom agresije na SR Jugoslaviju Džejmi Šej izjavio je da bi "Kosovo" trebalo da postane članica Alijanse u prvih devet meseci 2024.

Izvor: RT.rs
Podeli
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

On smatra da se to mora dogoditi kako bilo koji budući lider SAD ne bi bio u mogućnosti da promeni kurs. "Srbija će i dalje biti težak sused, ali kapacitet za stvaranje ozbiljnih problema ostaće ograničen", kaže Šej.

Kako prenosi "Albanijan post", Šej kaže da s obzirom na aktuelne geopolitičke neizvesnosti, glavna stvar u sprečavanju produbljivanja krize jeste da se "Kosovo" priključi evroatlanskim strukturama u prvom delu sledeće godine.

Šej se zapravo najviše plaši pobede Rusije i zato napominje da bi uspeh Moskve napravio presedan i opasnost po Zapad.

"Svako drugo rešenje osim potpune nezavisnosti Kosova ponovo bi zapalilo sukob i bilo bi mnogo gore od trenutke situacije. Dakle, možemo samo napred, ne i nazad", poručuje Šej.

Dodaje da je bolje za Prištinu da integriše srpsku zajednicu, nego da dozvoli da ona bude "instrumentalizovana i manipulisana".

"Borbu protiv etničkih separatista treba voditi na lokalnom nivou, isto toliko u Mitrovici koliko i u Mariupolju", kaže Šej.

Postavlja se pitanje da li će Amerika, ako se Donald Tramp vrati na mesto predsednika, nastaviti sa politikom kojoj je pitanje tzv. Kosova među prioritetima, s obzirom na glavne međunarodne izazove.

"Tramp možda nije bio lično umešan u pitanje Kosova, ali nije sprečio svoje više pomoćnike da rade za Prištinu i nije zaustavio učešće SAD u Kforu. Mislim da bi trebalo da budemo otvoreni u pogledu potencijalnog drugog Trampovog mandata, da sačekamo i vidimo šta će se zapravo desiti", poručuje Šej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu