Curenje nuklearnog materijala u komšiluku; Vuletić: Srbija bezbedna, radijacija se svakog dana meri

Na teritoriji Srbije nema posledica od curenja nuklearnog materijala kod Temišvara.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE CHRISTOPHE KARABA
EPA-EFE CHRISTOPHE KARABA

Ovo je danas rekla šefica Odseka za monitoring, kontrolu i vanredne situacije Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Vedrana Vuletić, kao i da to što se o tome nisu oglasili rumunski zvaničnici pokazuje da nema opasnosti po stanovništvo.

U našoj zemlji postoje 33 automatske merne stanice koje mere radijaciju 24 časa, rekla je Vuletić za RTS.

Ona je objasnila da se "uzorci vazduha analiziraju svakodnevno, dok se neki drugi uzorci, na primer uzorci hrane, analiziraju nešto ređe". "Pokrivena je cela teritorija Republike Srbije i to se lepo može videti na mapi, da smo ravnomerno rasporedili te stanice imajući u vidu opasnosti", izjavila je Vuletić.

"Nemamo informaciju koliko je tačno povišena radioaktivnost kod Temišvara jer to nisu objavili rumunski zvanični organi", kaže ona i napominje da upravo to pokazuje da nema opasnosti po stanovništvo imajući u vidu da je "Rumunija ozbiljna država, pored toga je članica Evropske komisije, i obavezna je propisima da obaveštava javnost ukoliko postoji opasnost za stanovništvo".

Kako je objasnila Vuletić, u Srbiji ne postoji nuklearni reaktor koji bi morao da bude pokriven mernim stanicama, te su bolje pokrivene oblasti prema Mađarskoj i Bugarskoj, gde se nalaze najbliže nuklearne elektrane.

Ona je navela da bi bilo neverovatno da se radioktivnost, poput one u Temišvaru, proširi do područja Srbije i dodala da je hrana bezbedna, kao i da se kontroliše uvezena hrana.

"Na sajtu Direktorata nalazi se izveštaj za 2022. godinu, a trenutno smo u pripremi izveštaja za 2023. godinu, dakle otvoreni su i dostupni svi podaci o radioaktivnosti u hrani, voću, povrću, mleku, vodi za piće", objasnila je Vuletić.

Vuletić je navela da je komunikacija sa kolegama iz susednih zemalja redovna, a potpisani su i obavezujući bilateralni sporazumi.

Direktorat za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije SRBATOM saopštio da u Srbiji nije zabeleženo povećanje radioaktivnosti i da rumunsko regulatorno telo za radijacionu i nuklearnu sigurnost nije izdalo zvanično saopštenje povodom pisanja medija o curenju radioaktivnog materijala u Temišvaru.

Iz SRBATOM su objasnili da su rumunski ekspertski timovi utvrdili da je povišena radiaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu