Aktuelno

Za 16 sekundi na njih je ispaljeno 150 metaka!

80 godina nakon krvavog kraja, oživljavamo legendu! Večeras u 22:45h
26.11.2014. - 10:38h
Boni i Klajd
Boni i Klajd

U rano jutro 23. maja 1934. godine, šestočlana potera krila se u grmlju u blizini mesta Gibslend, u severoistočnoj Luizijani. U devet sati i 15 minuta naišao je ukradeni sivi "ford V-8" i u njemu dvoje kriminalaca. Ona je bila u crvenoj haljini, on u plavom odelu, sa šeširom na glavi. Za 16 sekundi na njih je ispaljeno 150 metaka.

Tog jutra, na seoskom putu, neslavno su završili život Boni Parker i Klajd Berou. Boni je bilo 24, a Klajdu 25 godina. Tokom iduće tri decenije, njihova imena će biti gotovo zaboravljena, pojavljivaće se povremeno tek na stranicama petparačkih romana. "Slavu" u kojoj i danas uživaju, Boni i Klajd mogu da zahvale filmu Artura Pena iz 1967, sa Fej Denavej i Vorenom Bitijem u naslovnim ulogama koji emitujemo večeras u 22:45h.

O Boni i Klajdu, najpoznatijem američkom odmetničkom paru koji je postao deo nacionalnog foklora, napisano je i mnogo knjiga. Na 75. godišnjicu od njihova krvavog kraja pojavilo se novo delo iz pera teksaškog novinara Džefa Gina, koji razbija romantični mit o dvoje kriminalaca.
U Penovom filmu oni su dva glamurozna lika. U knjizi pod naslovom "Go Down Together: The True, Untold Story of Bonnie and Clyde", Gin daje potpuno drugačiju sliku o to dvoje teksaških klinaca iz sirotinjske četvrti Dalasa.

Boni i Klajd
Boni i Klajd

Nije u njihovim životima bilo nikakvog glamura. Spavali su u ukradenim automobilima ili na otvorenom, često mokri, promrzli, prljavi i gladni.
Pljačkali su radnje, benzinske pumpe, poneku banku, za tek nekoliko zgužvanih novčanica, bili su u svom "poslu" šeprtlje. Besciljno su lutali putevima dok je bilo novca, kad bi ga ponestalo, stali bi i nešto opljačkali. I bili su okrutni. Ubijanje je bilo jedino u čemu su bili dobri.
Prema Ginu, par je ubio 11 ljudi, uglavnom policajaca i gotovo uvek u panici i očaju, a ne zato što su imali neki plan. Sve pustolovine i nedaće Boni i Klajda, piše Gin, bile bi čista burleska da u pitanju nisu bili i ljudski životi.
To što su dve godine uspešno izmicali pravdi, nije bilo zato što su bili posebno vešti, pametni i sposobni, nego zato što su teksaški policajci bili nesposobni. Potreban je bio jedan bivši, ali odlučni teksaški rendžer da bi Boni i Klajd bili zaustavljeni.
Gin je inače i sam prešao hiljade milja tragom Boni i Klajda. Njegova knjiga je rezultat velikog istraživačkog rada, proučavanja pisama, dnevnika, memoara, policijskih i FBI izveštaja, kao i dva neobjavljena rukopisa - Klajdove majke i njegove sestre.
Gin je protagoniste svoje knjige postavio u istorijski kontekst - tridesete godine, velika kriza, siromašni u policajcima i bankarima vide neprijatelje. Boni i Klajd su dvoje folk-junaka.
Gin opisuje Klajda kao naglu prirodu, mladića koji voli novac i koji je pokušao da radi za novac ali je onda video da je teški rad mnogo manja zabava nego pljačka.

 

Boni i Klajd
Boni i Klajd

Boni, koja je Klajda upoznala kad joj je bilo 19 godina, i već je bila razvedena jer se udala još kao tinejdžerka, sanjala je o uzbudljivom životu, sebe zamišljala kao glumicu i pesnikinju. Bila je visoka jedva metar i pedeset, volela je lepu odeću, brza kola i oružje. Boni je želela da bude slavna a Klajd je hteo da svi budu u strahu od njega.
Gin za njih dvoje nema puno simpatija ali postavljanjem njihovih života u pravi kontekst i s obiljem dosad nepoznatih detalja, donekle ih objašnjava.
Klajdova porodica je bila jako siromašna, njegov otac skupljao je staro gvožđe. Bilo je neizbežno da dečak postane kradljivac - prvo pilića, pa automobila, onda pljačkaš banaka i na kraju ubica.
Osim najnovije knjige o Boni i Klajdu, u pripremi su i čak četiri nova mjuzikla, a sprema se i novi holivudski film.
Svakog 23. maja na hiljade ljudi iz Amerike i sveta okuplja se u Gibslendu, za godišnji festival posvećen Boni i Klajdu.