Aktuelno

Nedelja Betmena na Prvoj Plus!

Od utorka 8.4.2014. godine, selimo se u Gotam. Betmenu je potrebna naša podrška, a evo nekih zanimljivosti o našem mračnom vitezu!
08.04.2014. - 13:19h
NEDELJA BETMENA
NEDELJA BETMENA

Betmen
Utorak, 8. april u 22:00h

 

Uloga Džokera je ponuđena Robinu Vilijamsu u trenutku kada je Džek Nikolson oklevao. Robin je prihvatio ulogu, a onda su producenti ponovo prišli Nikolsonu i rekli mu da će Robin Vilijams prihvatiti ulogu ako on ne želi. Džek Nikolson je prihvatio, a Vilijams je izvisio. Nakon što je iskorišćen kao “mamac”, Robin Vilijams je odbio ne samo ulogu “Riddler-a” u filmu Povratak Betmena koji emitujemo u sredu, već je odbio da ima bilo kakvu saradnju sa Warner Bros. produkcijskom kućom, dok ne dobije izvinjenje.

 

 

Povratak Betmena

Sreda, 9. april u 22:00h 

U ovom delu, pojavljuje se zanosna Žena mačka, čiji lik tumači prelepa glumica Mišel Fajfer.

Warner Bros. kuća je bila prinuđena da konstantno postavlja nove postere u raznim gradovima, jer su ih ljudi neprestano krali. Opsednuti ulogom Mišel Fajfer, postalo je toliko strašno da je policija morala da patrolira kako obožavaoci ne bi lomili pleksiglas na autobuskim stanicama i krali postere. Danas, veliki posteri sa Ženom mačkom vrede veliku sumu novca. 

 

Betmen zauvek

Četvrtak, 10. april u 22:00h 

Film Betmen zauvek, obeležila je uloga Džim Kerija i Tomi Li Džonsa. Navodi se da su neslaganja i sukobi ova dva glumca iznervirali režisera Džoela Šumahera do te mere, da je jednom prilikom izjavio kako nikada više neće sarađivati sa njima. 

 

Betmen i Robin

Petak,  11.  april u 22:40h 

Glumac Džordž Kluni, tumačio je lik Betmena u ovom delu filma. Zbog izuzetno komplikovanog kostima i ogromne procedure oko oblačenja i svlačenja, Kluni je bio prinuđen više puta da urinira unutar kostima. 

 

BETMEN – SUPERHEROJ BEZ SUPER MOĆI

Nema mnogo izmišljenih junaka, pogotovo stripskih, koji su preko noći postali, i ostali popularni. Jedan od takvih je Betmen – hrabri i odvažni, neustrašivi, kostimirani superheroj, borac za pravdu , čovek slepi miš. Priče o Betmenu prvi put su se pojavile 1939. u okviru „Detektivskih stripova“, da bi se samo godinu dana kasnije  izdvojile kao poseban strip. Odmah je bilo jasno da je u pitanju autentičan lik, drugačiji od ostalih stripskih superheroja. Uskoro su i filmski autori odlučili da lik čoveka slepog miša prenesu na filmsko platno.  Prva filmska verzija Betmena je bila komična , dok je tek sledeći pokušaj bio zaista vrhunski filmski projekat koji je okupio fenomenalnu glumačku ekipu na čelu sa Majkl Kitonom kao Betmenom, u kojoj se ulogom zlog Džokera izdvojio Džek Nikolson. Usledili su filmski nastavci priče o Betmenu u kojima su se ređale njegove nove avanture, a i animirani serijali za najmlađe.

Idejni tvorac Betmena je Bob Kejn, ali za njegov konačan izgled je zaslužan i scenarista Bil Finger. Njegovi autori su ga zamislili  kao junaka koji jedini može spasiti grad u kome su se kriminalci toliko namnožili da ih policija svojim klasičnim metodama ne može zauzdati. U  mračnom gradu gde opasnosti vrebaju na sve strane, a stanovništvo drhti od straha, sa policijom nesposobnom da se suprotstavi, samo pojava superheroja može doneti nadu. To je  čovek, uglađeni, poštovani stanovnik Gotama, multimilijarder Brus Vejn, koji može uterati strah u kosti lopovima samo ako i sam deluje zastrašujuće i zato mu autori docrtavaju masku, tamni plašt sa znakom slepog miša i sa rogčićima na kapuljači. Sa takvim opasnim izgledom on može da odmeri snage sa zlikovcima i da im pokaže ko je glavni. Ali kako mu uspeva da se uspešno suprotstavlja raširenom zlu koje caruje, šta on koristi u svojim borbama? Za razliku od većine drugih superheroja Betmen ne raspolaže super moćima. On je sasvim običan čovek kao svi mi, čije su akcije isključivo rezultat njegove visoke inteligencije, dobro osmišljenih planova, izvanredne fizičke spremnosti, i naravno čitavog niza pomagala koje koristi u napadu i odbrani. Sva pomoćna sredstva  su dizajnirana u stilu slepog miša, a njih osmišljava i projektuje on sam. Da bi se brzo prebacivao sa jednog mesta na drugo on koristi automobil – Betmobil, ali  i druga prevozna sredstva: Betving, Betkopter, Betbout, Betsab. Za pojasom nosi ubojiti Beterang, bumerang takođe u obliku slepog miša.

Autori su se pobrinuli da precizno iscrtaju njegov profil. Jasno predočavaju šta je glavni motiv njegove borbe. Otkrivaju njegovu prošlost, detinjstvo obeleženo traumatičnim događajem – ubistvom njegovih roditelja i to pred njegovim očima. Posle ovog tragičnog događaja Brus Vejn se zaklinje da će osvetiti svoje roditelje i očistiti grad od kriminala. Iako siroče, zakletva će biti jača od svega i zahvaljujući napornim fizičkim vežbama, ali i mentalnim podsticajima, on izrasta u super hrabrog, uvek spremnog Betmena.

Popularnost Betmena ni danas posle toliko godina ne jenjava. Pored Betmena, u igri za omiljenog stripskog superheroja su i stariji Supermen, i mladji Spajdermen. Ovakve likove podjednako vole i deca i odrasli. A koiko je Betmen slavan pokazuju i mnogobrojni dečiji maskenbali na kojima je uvek jedan od traženijih i boljih kostima, upravo kostim Betmena. Dete koje se uvuče u lik Betmena u svojim očima i očima vršnjaka dobija oreol moći i nepobedivosti. Zar to nije ono što i odrasli žele?