Aktuelno

Antologijska scena iz Kjubrikovog "Isijavanja", jednako zastrašujuća kao i pre 34 godine!

Liza i Luiz Berns su najpoznatije filmske bliznakinje. Scena iz Kjubrikovog antologijskog horor filma „Isijavanje“ (Shining), gde glume duhove sestara Grejdi, ušla je u 5 najjezivijih horor scena ikada snimljenih. U vreme kada su snimale ovu scenu, Liza i Luiz Berns imale su 12 godina. U kolektivnu svest urezao se nihov sablasni poziv: “Dođi da se igramo, Deni.... Uvek i uvek i zauvek.” Tada nepoznate bliznakinje, iako im je to prva i jedina uloga na filmu, ostavile su neizbrisiv trag u istoriji horror filmova.
30.03.2015. - 15:16h
Ko ih se ne bi plašio?
Ko ih se ne bi plašio?

Ni sami autori nisu bili tada svesni da će upravo ta scena biti jedna od onih po kojima će se film pamtiti i dan danas. “Bile su jako uplašene na snimanju, ali opet smirene kao da tačno znaju šta treba da rade, delovale su opušteno, a strah i trema savršeno se ocrtavala na njihovim “hladnim “ licima. To je i jedan od razloga što su svojom pojavom izazvale upravo ono što je Stenli i hteo u toj sceni, da vam se zaledi krv u žilama.” izjavio je Džon Alkot, direktor fotografije.

Kostim koji su nosile je još jedan od elemenata koji je ostao upamćen i svakako doprineo celokupnoj atmosferi čuvene scene. Nebo plave haljinice, nabrani kratki rukavi, trake i mašna kao pojas, sa belim soknama i crnim lakovanim cipelama, postao je jedan od najprepoznatljivijih horor kostima. On se i dan danas koristi u razne marketingške svrhe, kad god treba dočarati neku jezivu atmosferu. (našao se u mnogo spotova, reklama …)

Koliko je kostim kao i sama scena važna za ovaj film govori i to da se uz ostalu originalnu rekvizitu iz filma pojavio kao eksponat na izložbi koju je Kjubrik priredio u LACMA muzeju u Los Anđelesu.

I kao što to uvek biva, iskusni marketingški stručnjaci znali su da iskoriste popularnost i prepoznatljivost ove scene, pa su likovi čuvenih sestara Grejdi, postali svojevrtan “brend”.

Naravno uvek ima fanova koji na svoj način iskazuju svoju vezanost za ovaj film i poznate sestre bliznakinje.

Isijavanje je po rečima Stenlija Kjubrika jedan od njegovih omiljenih filmova, koji svakako ne treba propustiti. Da li zbog Džeka Niklsona, kome je ova uloga obeležila karijeru, da li zbog fenomena bliznakinja Grejdi, ili ako jednostavno volite savršen horor, budite večeras u 22:15 uz kanal Prva Plus.